Actualitzat 18/11/2016 15:34

Obama: "Trump no és l'Apocalipsi"

Cargando el vídeo....

EUROPAPRESS

"Només creuré en la fi del món quan realment arribi la fi del món", explica sobre el futur de la nova administració "Podria explicar com va anar la reunió a la Casa Blanca amb Trump... amb una cervesa al davant, i 'off the record'", afegeix

NOVA YORK, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president sortint dels Estats Units, Barack Obama, dedicarà per a les properes dues dècades de la seva vida construir juntament amb la seva dona, Michelle, "plataformes per desenvolupar la propera generació de líders estatunidencs", un cop tots dos deixin la Casa Blanca en mans de Donald Trump al mes de gener vinent, com reconeix el mateix mandatari en un ampli perfil publicat pel magazín 'The New Yorker'.

La peça fa un seguiment del president Obama durant les setmanes prèvies al vespre de les eleccions, continua amb les hores que van sentenciar l'inesperat triomf de Trump, i acaba amb la primera trobada entre tots dos a la Casa Blanca, la setmana passada. Al llarg de l'article, Obama caracteritza el seu successor com un home que ha aconseguit "tocar nervi" al poble estatunidenc i reconeix la sorpresa que li va causar la derrota de la seva successora designada, Hillary Clinton --"per a això no hi havia cap pla", va indicar--.

Obama, tot i això, ha insistit a fer una crida a un optimisme fonamentat en la certesa que res no és tan greu com sembla. "Això no és l'Apocalipsi. De vegades la història avança, de vegades recula. No creuré en la fi del món fins que arribi", va assegurar.

EL FENOMEN TRUMP, SEGONS OBAMA

"Trump no és un renegat", va començar Obama en la seva descripció del president electe. "És la culminació, la conclusió lògica de la retòrica i de les tàctiques del Partit Republicà (GOP) durant els darrers deu, vint anys. El que realment m'ha sorprès és el punt fins al que aquest discurs ha volat pels aires", ha lamentat.

La circumstància més greu, segons la seva opinió, dins el GOP, és que "no ha existit un principi de govern". "Ningú no ha dit 'No, potser hem anat massa lluny'. Gent raonable com (l'expresident de la Cambra de Representants) John Boehner, un home de pic i pala, no ha pogut fer res contra aquest corrent", va lamentar.

Sobre el camí de la victòria de Trump a les primàries del seu partit, Obama va dedicar dures paraules als rivals del magnat, més d'una desena de contendents que van abraçar la totalitat de l'espectre de la dreta nord-americana, cap capaç d'aturar Trump, a qui resta part del mèrit.

"És un home que ha derrotat quinze adversaris en les primàries, però això diu menys de l'habilitat de Trump que de la gent que ha perdut contra ell", va assegurar abans de reconèixer que "la veritat és que Trump ha tocat nervi".

"És capaç d'explotar la ràbia, el ressentiment, la sensació de greuge. I és molt hàbil a l'hora de desafiar convencionalismes de tal manera que la gent acaba sentint emocions concretes, i això els satisfà", ha manifestat Obama, qui va aplaudir particularment el domini de Trump sobre la nova era dels mitjans de comunicació, a l'univers de les xarxes socials.

"La lent a través de la qual la gent entén els polítics és molt poderosa. Jo vaig tenir la sort d'aparèixer abans del col·lapse de l'antic ordre dels mitjans. Trump entén aquest nou ecosistema, en què la veritat i els fets no importen. La clau és atreure atenció, incitar emocions, i passar a una altra cosa. Pots surfejar sobre aquestes emocions. És una cosa que he dit mil cops: si jo mirés la Fox, no votaria per mi", va explicar Obama.

El president va optar per tancar la seva anàlisi de Trump en recordar el seu successor les dificultats que tindrà a l'hora de complir les seves promeses electorals des del Despatx Oval. Tot i això, aquí el president electe va haver d'acceptar que Trump té una certa avantatge, gràcies a l'empatia que ha generat, emparada en la frustració i la rancúnia.

"Trump ha demostrat que és capaç d'establir tal connexió amb els seus partidaris que gaudeix d'un marge més gran de maniobra per prendre diferents decisions. Semblen confiar en ell, independentment del que digui o faci. Ara toca esperar a veure com Trump reacciona a aquesta confiança i com la manté davant les realitats del Govern", va concloure en la seva descripció.

UN LLEGAT DE REDISSENY SOCIAL

Obama deixa la Casa Blanca en el millor moment, segons la seva opinió. "Mai no he pensat a canviar la vint-i-dosena esmena (que limita a dos el nombre de mandats). En algun moment perds el toc. Arriba un moment en el qual aquest lloc decansa i, com vaig dir a Valerie (Jarrett, l'assessora i amiga íntima dels Obama): al final acabes jugant amb diners de la casa", va dir.

"Haurem de redissenyar el contracte social en certs aspectes fonamentals durant els propers 20 anys. Crec que sé com construir un pont cap a això. Començarem a partir de les bases que hem assentat --educació, aprenentatge, una xarxa bàsica de seguretat social, l'expansió del crétit i inversions d'infraestructura --, factors que s'han convertit en una espècie d'autopista", va començar.

A partir d'aquí, espera una tasca àrdua i llarga. "Tindré 55 anys quan deixi el poder. Amb només que tinguem dues dècades de bona salut, crec que Michelle i jo serem capaços de construir les estacions per les quals viatjaran els joves en aquesta autopista que hem creat", va anunciar.

EL DIA DE LA VISITA

El reportatge culmina amb una descripció de la visita de Trump a la Casa Blanca de la setmana passada, una trobada que incialment estava previst durant 15 minuts i que Obama va estendre a 90 per exhibir entre el magnat la monumentalitat de la tasca davant la que es trobava.

Els detalls no han transcendit mai i el mateix Obama no en dóna gaires detalls addicionals a 'The New Yorker', sobretot quan li pregunten per què va decidir transformar el que en principi era una simple formalitat d'encaixada de mans en un exhaustiu tour per la Casa Blanca i la realitat de la Presidència --segons fonts de l'administració, per aclaparar el seu successor i donar-li una lliçó sobre l'ús del poder--.

"Podria explicar com va ser la reunió a la Casa Blanca amb Trump... amb una cervesa davant, i 'off the record'", es va limitar a dir.

En els moments previs, Obama i el seu cap de gabinet, Denis McDonough, "van actuar gairebé com a psicòlegs", segons fonts del 'New Yorker'. Obama els va demanar que mantinguessin l'ànim, els ha recordat --com ja va fer per telèfon amb els responsables de la campanya de suport de bases de Hillary Clinton-- que "en aquest moment no puc fer res, però quan sigui un ciutadà privat, sóc tot vostre".

"Per als més joves", els va comunicar, "aquesta és la vostra primera volta. L'única que heu conegut és la victòria. Però nosaltres, els més vells, sabem què és perdre. I pica. I fa mal".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés