Actualitzat 05/03/2015 15:38

Només el 16% de les dones del nord d'Àfrica i Pròxim Orient poden participar en la vida pública

El director de la AECID, Gonzalo Robles
Foto: AECID

MADRID, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Només el 16 % de les dones del nord d'Àfrica i del Pròxim Orient poden participar en la vida pública dels seus països, segons ha alertat aquest dijous l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) en el seu nou informe sobre la dona.

   Amb l'informe 'Participació de les dones en la vida pública dels països del nord d'Àfrica i Pròxim Orient', finançat per l'AECID, s'han pogut documentar situacions tan alarmants com que la mitjana de participació de la dona en la vida política i legislativa als països de la regió és del 16% mentre que la mitjana de l'OCDE es troba en un 27%.

   Tot i que s'han produït avenços importants en alguns països de la regió, com la introducció del principi de paritat de gènere en els consells electes de la Constitució tunisiana i de quotes en les eleccions parlamentàries al Marroc, segons s'ha reclamat en l'informe, s'ha de fer un esforç més.

   Davant d'aquestes dades, el secretari general de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Gonzalo Robles, ha destacat en una trobada celebrada a Madrid que "la plena participació de les dones en la vida pública és imprescindible per arribar a un desenvolupament humà sostenible i inclusiu", avenços que només es podran aconseguir amb un treball en equip en el qual participin tant els governs com la societat civil.

AVENÇOS I REPTES

   Segons denuncia l'informe, tot i que la majoria dels països de la regió han adoptat la Convenció sobre l'Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona, només ha estat un avanç en la teoria, doncs molts Governs segueixen sense aplicar mesures concretes per arribar a la igualtat entre homes i dones recolzant-se en la xària i al·legant que prohibeix certs punts com, per exemple, el divorci.

   En l'àmbit judicial, alguns estats restringeixen l'accés de les dones a càrrecs destacats com el de jutge o magistrat, tot i això altres han pres mesures proactives per garantir l'equilibri de gènere en el Poder Judicial. És el cas d'Algèria, Tunísia i Marroc.

   Un altre dels reptes als quals s'enfronten les dones afecta directament el seu dret de lliure circulació. En països com Algèria, Bahrain, Marroc i Oman existeix el requisit que el marit o tutor doni la seva autorització perquè la dona pugui obtenir un passaport o viatjar a l'estranger.

   La discriminació també persisteix en el dret d'herència. En alguns països les dones només tenen dret a la meitat de l'herència ja que entén que han de ser els homes els que administrin els diners a les seves dones i de la família.

   Finalment, una de les prioritats o dels principals punts que els països del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica haurien de treballar és la violència de gènere. En aquest àmbit, només Egipte, Jordània, el Líban, Marroc, Tunísia i Palestina han adoptat "bones pràctiques" relatives a la violència contra les dones, segons l'informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés