Publicat 24/07/2016 18:48

Dimiteix el primer ministre del Nepal per la imminència d'una moció de censura

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre nepalès, Khadga Prasad Sharma Oli, ha presentat aquest diumenge la seva dimissió davant de la presidenta per la imminència de la moció de censura al Parlament tant per part del principal partit de l'oposició, el Congrés Nepalès, com dels partits que anteriorment recolzaven Oli.

El primer ministre ha anunciat la seva dimissió uns minuts abans de l'hora prevista per a la votació de la moció de censura, segons informa el diari nepalès 'Kantipur' en la seva edició digital.

Oli ha estat al capdavant del govern durant nou mesos gràcies al suport del Partit Comunista del Nepal-Centre Maoista i del Partit Comunista del Nepal Unit Marxista-Leninista.

Durant la sessió s'han celebrat les deliveraciones sobre la moció de censura contra el govern encapçalat per Oli, acusat pels partits que el van recolzar a la investidura de no haver complert amb el pacte.

"M'he reunit amb l'honorable presidenta abans de venir a aquesta respectable cambra. Després del rebuig dels pressupostos al Parlament he comprès que no tinc el suport de la majoria dels membres de la cambra que em van elegir primer ministre, sigui pel motiu que sigui", ha declarat Oli, segons recull 'The Himalayan Times'.

La presidenta, Bidya Devi Bhandari, ja ha acceptat la dimissió d'Oli.

Ara el favorit per liderar el nou govern és el líder maoista Pushpa Kamal Dahal, que té el suport del principal partit de l'oposició, el Congrés Nepalès.

Després d'uns mesos al govern, Dahal deixarà el càrrec i el cedirà al líder del Congrés Nepalès, Sher Bahadur Deuba.

Els dos partits sumen 288 escons al Parlament, que consta de 596 seients, pel que necessitaven el suport de deu diputats tant per a la moció de censura com per a la nova investidura.

Per a la moció comptaven amb els partits de la minoria Madhesi i amb dues formacions més: el Partit Democràtic Fòrum Janadhikar (15 diputats) i el Partit Rastriya Prajatantra (12 diputats).

L'11 d'octubre de 2015, el llavors president del Partit Comunista del Nepal Unificat Marxista-Leninista, Oli, va ser elegit primer ministre en un mandat marcat per la promulgació de la nova Constitució del país, el 20 de setembre.

Llavors va comptar amb el suport del Partit Comunista Unificat del Nepal-Maoista, ara rebatejat com Partit Comunista del Nepal-Centre Maoista, i amb el dels partits de la minoria madhesi i altres formacions minoritàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés