Actualitzat 28/07/2016 15:39

MSF denuncia la violència contra refugiats després del tancament de la ruta dels Balcans

Campamento de refugiados en Kelebji,  frontera entre Serbia y Hungría
CHRISTOPHE_HEBTING/MSF

Un alt percentatge dels casos de violència atesos per MSF serien atribuïbles a les autoritats hongareses

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

Els refugiats que continuen atrapats a Sèrbia, Macedònia, Bulgària i Hongria pel tancament de la 'ruta dels Balcans' el març continuen sent víctimes de violència, en ocasions comesa per actors estatals, ha alertat Metges Sense Fronteres (MSF).

En aquest sentit, l'ONG ha negat que la "dramàtica situació humanitària" s'hagi resolt amb el tancament de fronteres, com han intentat fer veure alguns dirigents política, perquè milers de persones segueixen "varades" a Sèrbia, Macedònia i Bulgària o "encallades" a zones de trànsit a les fronteres sèrbia, hongaresa o macedònia.

El coordinador general de MSF a Sèrbia, Simon Burroughs, ha advertit en un comunicat que les polítiques de la UE han contingut el flux de refugiats a costa que "milers de persones han quedat abandonades a la seva sort i sense visibilitat, molt més exposades a la violència, la misèria i la desesperació".

En aquest sentit, ha lamentat que els governs de tot el continent no hagin sabut respondre a les necessitats de milers de persones i, a més, promoguin polítiques "amb conseqüències nefastes" per al benestar de persones que "ja són vulnerables". Burroughs ha reclamat "alternatives segures i legals" per als qui busquen protecció.

MSF ha posat com a exemple d'una situació preocupant la situació a Sèrbia. "Des del tancament de fronteres, hem notat un fort increment en el nombre de pacients que presenten senyals d'haver patit abusos, així com traumatismes físics producte de la violència exercida contra ells", ha apuntat Burroughs, que ha assenyalat a les autoritats d'Hongria com a responsables.

"Han de revisar-se les polítiques restrictives a la frontera entre Sèrbia i Hongria, així com les condicions de vida que estan oferint a les persones en trànsit", ha afegit. Desenes de famílies s'enfronten al dilema de patir unes condicions deplorables o quedar més exposats a violència i abusos en rutes dominades ara per les xarxes de tràfic de persones.

Burroughs ha condemnat "sense pal·liatius" l'ús de la força "excessiva" i ha instat les autoritats hongareses a prendre les mesures necessàries per acabar amb unes polèmiques pràctiques que s'han aguditzat aquest mes, amb la posada en pràctica de controls migratoris més estrictes que inclouen, per exemple, 'devolucions en calent' en un radi de vuit quilòmetres de la frontera sèrbia.

"Se'ls està tractant d'una manera cada vegada més semblant a la que es dóna als criminals", ha assenyalat el responsable de MSF.

DADES

Des de l'1 d'abril fins al 30 de juny, els equips de MSF van fer 510 consultes de salut mental, 188 de les quals es van fer a supervivents d'esdeveniments traumàtics com maltractaments i tortures, empresonaments, segrestos i violència sexual perpetrats per contrabandistes, la Policia o persones de la mateixa comunitat, segons la nota de l'organització.

La proporció de consultes que han atès els equips de l'ONG en relació amb tals traumes ha augmentat més del doble des del març, fins al punt de suposar ja 1 de cada 10 casos vistos entre l'abril i el juny.

El 65% d'aquests pacients denuncien traumatismes físics per part de persones uniformades a territori hongarès i el 35% atribueix els abusos a lladres, contrabandistes o altres refugiats.

Aquestes restriccions també han creat una situació especialment preocupant a les zones de trànsit de la frontera entre Sèrbia i Hongria, on MSF porta a terme diverses clíniques mòbils que permeten prestar atenció mèdica, suport psicològic i serveis bàsics de sanejament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés