Actualitzat 26/05/2015 17:50

Moratinos demana "diplomàcia directa" per combatre la immigració il·legal

Inmigrantes en una barcaza en el Mediterráneo
Foto: MARINA ITALIANA

BRUSSEL·LES, 26 Maig (EUROPA PRESS) -

   L'exministre d'Afers Estrangers Miguel Ángel Moratinos ha demanat aquest dimarts a la Unió Europea un exercici de "diplomàcia directa" per combatre en origen la sortida d'immigrants irregulars que intenten creuar la Mediterrània, i alhora ha considerat insuficients les mesures dutes a terme fins ara i ha advertit que és un problema de política exterior i no d'interior.

   Moratinos ha intervingut davant de la comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu per exposar la seva experiència en matèria d'immigració com a ministre d'Exteriors del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i ha defensat la necessitat de "canviar la manera de fer diplomàcia", per reforçar la cooperació i ajudar al desenvolupament els països africans i buscar aliances amb aquests per frenar la immigració irregular.

   "Modestament, el Govern espanyol va aconseguir passar de tenir cada dia de 5.000 persones arribant a les illes Canàries a zero arribades en el període 2009-2010. Zero arribades no només a causa de la crisi econòmica, sinó perquè teníem la coresponsabilitat del Govern del Senegal, del Govern de Gàmbia i del Govern del Marroc", ha explicat.

   El cap de la diplomàcia espanyola s'ha queixat també de la falta de reacció per part dels socis europeus quan la pressió migratòria sobre Espanya va ser més forta --va haver-hi una resposta "vaga", ha dit-- i ha demanat als seus "amics europeus" que "per favor actuïn" ara, per evitar noves tragèdies a la Mediterrània com les viscudes en els últims mesos.

   Segons la visió de l'exministre, la "solidaritat" ha de ser una de les claus per encarar aquest problema, una solidaritat que ha de produir-se "entre els estats membre", però que també ha de mostrar "Europa amb altres països, amb altra gent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés