Actualitzat 30/03/2017 20:56

Mogherini insta els 28 a utilitzar el Tractat per avançar en la cooperació en defensa

BRUSSEL·LES, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, ha instat aquest dilluns els Vint-i-vuit a utilitzar "el ple potencial" que ofereixen els instruments previstos en el Tractat de Lisboa que no han estat utilitzats per avançar en la cooperació i el reforç de la defensa europea.

"Tenim molt de potencial que no utilitzem encara. I hi ha la necessitat de reforçar la nostra pròpia seguretat. És el que necessiten els nostres ciutadans, és el que demanen i esperen de nosaltres. Tenim els instruments en els Tractats", ha defensat la cap de la diplomàcia europea en declaracions a la premsa durant la reunió dels ministres d'Exteriors de la UE.

Mogherini ha confiat que els ministres d'Exteriors i de Defensa dels Vint-i-vuit discuteixen i prenguin decisions aquest dilluns sobre el pla que els presentarà per avançar en la cooperació en seguretat i defensa en el marc de la nova Estratègia Global de Política Exterior i de Seguretat de la UE, que apel·la precisament a la necessitat de garantir l'autonomia estratègica d'acció del bloc i al reforç de la seva cooperació en el desenvolupament de capacitats.

"Crec que això serà un pas molt important", ha dit la cap de la diplomàcia europea, que ha constatat "entre tots els Estats membre que hi ha una expectació per avançar en això".

"Les meves propostes aquesta tarda seran utilitzar el ple potencial del Tractat. Després veurem avui com de lluny els Estats membres estan disposats a anar en aquest sentit", ha explicat, insistint que "la Unió Europea és un superpoder".

"Tenim el potencial, tenim els instruments. Tenim la necessitat d'anar en aquesta direcció. De manera que no va d'una feina hipotètica o teòrica d'una cosa que pot passar o no d'aquí a 50 anys. Va de fer coses concretes a partir de demà, junts", ha tancat, i ha insistit que la feina per reforçar la defensa europea "no va d'un Exèrcit de la UE" sinó de garantir una Europa de defensa i seguretat "més creïble, més eficaç que avui".

Mogherini ha deixat clar que la cooperació amb els Estats Units "no està en discussió en aquest costat de l'Atlàntic" però cal garantir una Europa "forta i creïble per a la pau i el multilateralisme en el món", una cosa "útil" que "esperen" els socis del bloc i ha insistit que ja no és el moment de "reflexions abstractes" sobre la defensa europea sinó de "prendre decisions molt concretes, que puguin tenir un impacte immediat".

El pla, a què ha tingut accés Europa Press, defensa entre d'altres que els Estats membres "acordin explorar" el potencial de la cooperació estructurada permanent per reforçar la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE. Això permetria a un grup de països, si hi ha majoria qualificada, llançar una operació pel seu compte o treballar en el desenvolupament de capacitats concretes.

Espanya, França, Alemanya i Itàlia formen el nucli de països que més empenyen a avançar en la cooperació i el reforç de la cooperació en defensa, mentre que els països neutrals, com Àustria, Irlanda i Suècia "no es volen comprometre" en el desenvolupament de la defensa europea "perquè va en contra de la seva tradició", "els països atlantistes prefereixen clarament el paraigua de seguretat de l'OTAN", entre els quals hi ha Polònia, els bàltics i la major part dels països Visegrado, però també Països Baixos i Dinamarca i "altres, entre els quals hi ha Bèlgica", que "no volen pagar", han explicat fonts diplomàtiques. El problema del finançament, tant del desplegament de les forces ràpides de la UE com les capacitats i el suport a la indústria, és el principal escull per avançar, segons fonts diplomàtiques.

El ministre d'Exteriors italià, Paolo Gentiloni, ha defensat aquest diumenge "un Schengen de defensa" i ha considerat que "almenys un nucli dur d'Estats ha de caminar en aquesta direcció", mentre que el ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va abonar la idea assegurant que "Espanya sempre ha estat disposada i desitjosa d'anar tan lluny com sigui possible a construir l'Europa de la defensa".

El ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, el país del qual ha estat el que més ha bloquejat l'avanç en la cooperació en defensa des de fa anys per no soscavar l'OTAN i ha rebutjat de pla la idea de crear una caserna militar permanent de la UE, ha considerat "bo" que "altres països europeus assumeixin més responsabilitats" i gastin "més" a defensa, i alhora ha defensat que les estructures que es creuen "han de ser complementàries amb l'OTAN i no soscavar l'arquitectura de seguretat fonamental" dels darrers 70 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés