Publicat 26/11/2015 17:56

Mogherini demana responsabilitat política per evitar que el Mediterrani sigui "mar de divisió"

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alta representant de la UE, Federica Mogherini, ha fet aquest dijous una crida a l'acció i la responsabilitat a tots els països de la zona euromediterrània per evitar que el Mediterrani es converteixi aquest segle en un "mar de divisió".

Ho ha dit a la taula rodona d'obertura de la Conferència de la Unió pel Mediterrani (UpM) 'Cap a una agenda comuna de desenvolupament per al Mediterrani', que reuneix a Barcelona els ministres i alts representants dels 43 països de la UpM.

Mogherini ha garantit que la UE posarà tot el seu afany i tots els instruments possibles per assegurar-se que el XXI "no sigui el segle que el Mediterrani es converteixi en un mar de divisió, sinó d'unió", i pugui servir a la prosperitat dels ciutadans.

Considera que aquest moment, que veu molt difícil per a Europa i el Mediterrani, és una oportunitat per assegurar que d'aquí a 20 anys "no hi hagi amenaces encara pitjors", sinó una bona connexió i integració entre tota la regió.

"El Mediterrani no ens divideix; ens uneix. Però hem de ser conscients que en l'opinió dels nostres ciutadans hi ha el risc concret que, per primera vegada en molts segles, el Mediterrani acabi sent una barrera i no un vincle", i ha demanat assumir aquest repte políticament.

"Faig una crida a l'acció, la responsabilitat i a unir els nostres esforços", ha dit Mogherini, que ha alertat que la regió euromediterrània s'ha convertit en la més perillosa del món.

ELISABETH GUIGOU: ATUR I TERRORISME

Mogherini ha obert la conferència al costat de la presidenta del comitè d'Afers Estrangers de l'Assemblea Nacional francesa i presidenta de la Fundació Anna Lindh, Elisabeth Guigou, que ha sostingut que la regió s'enfronta amb tres crisis simultànies --política, emigració i terrorisme--: "O ens hi enfrontem conjuntament o fracassarem".

Guigou considera que Europa ha de tractar d'igual a igual els països del sud del Mediterrani i "passar del paternalisme a societat de cooperació".

"Hem de tenir la lucidesa de reconèixer que no hem sabut ser la locomotora industrial dels països del sud del Mediterrani, com sí que va fer Japó amb els països del sud-est asiàtic i Alemanya amb el sud d'Europa", segons ella, i ha assenyalat com a màxim repte combatre l'atur juvenil, que considera una de les principals causes del terrorisme.

IGNACIO YBÁÑEZ RUBIO: ATUR

També ha participat en aquesta sessió el secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Ignacio Ybáñez Rubio, que ha destacat la vigència del Procés de Barcelona i d'UpM, i ha dit que l'organisme ha de lluitar perquè la regió mediterrània sigui espai de "pau, estabilitat i prosperitat compartida".

Ha dit que els 43 països que uneix la UpM --incloent els de la UE, la Lliga Àrab i Israel-- comparteixen "els mateixos desafiaments i amenaces"; per això hagin de tenir una agenda comuna en assumptes clau com les relacions comercials, la immigració i la seguretat.

Segons el secretari d'Estat, la UpM és "el fòrum apropiat per al diàleg polític i un marc de cooperació sobre temes d'interès comú", i cal treballar perquè les decisions d'aquest organisme arribin als ciutadans.

Un dels desafiaments més grans de la regió mediterrània sobre els quals ha de treballar la UpM és combatre els alts índexs d'atur juvenil: "Estem convençuts que la cooperació euromediterrània continua sent un instrument vàlid" per afrontar reptes com aquest, ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés