Actualitzat 17/12/2016 12:03

Milions de xinesos volen tornar a la legalitat amb el final de la política del 'fill únic'

Padres chinos protestan contra la ley del hijo único en China
KIM KYUNG HOON / REUTERS

PEQUÍN/HONG KONG, 17 des. (Thomson Reuters [Foundation]/EP) -

Uns 13 milions de xinesos, l'equivalent a l'1% de la població del gegant asiàtic, viuen en la clandestinitat, sense accés a cap tipus de servei públic, a causa de la política del 'fill únic'. Ara, després de la derogació d'aquesta polèmica mesura, intenten recuperar els seus drets amb la certesa que en molts casos són una generació perduda.

Li Xue, de 23 anys, és la segona filla d'un humil matrimoni de Pequín. El seu lloc a l'arbre genealògic s'ha convertit en el llast més gran de la seva vida. Els seus pares van intentar registrar-la al néixer, però les autoritats es van negar a reconèixer-la a menys que paguessin una multa amb un cost inabastable.

Per registrar el seu naixement els seus pares necessitaven una autorització de la comissió local de planificació familiar per tenir més d'un fill i saltar-se així les normes que han funcionat durant gairebé 40 anys, un document reservat per a uns pocs privilegiats.

Li no ha pogut gaudir dels nou anys d'educació gratuïta que el Govern xinès garanteix a tots els nens registrats. No ha pogut trobar un treball en condicions legals ni obrir un compte en un banc. Qualsevol tràmit oficial queda fora del seu abast.

"Ella volia estudiar, però no va poder. Ha perdut tots els anys d'educació obligatòria. Això no hi ha diners que ho pagui", ha lamentat la seva mare, Bai Xiuling, que explica que la seva filla plorava amargament quan veia als altres nens anar a l'escola.

L'arribada de Li a la família es va convertir també en una càrrega per a tots. La seva mare va ser acomiadada de la fàbrica en la qual treballava per saltar-se la política del 'fill únic'. "Hem hagut de viure amb l'escàs sou del meu pare", diu Li en la seva atrotinada casa de Pequín.

A LA CAÇA DEL HUKUO

Li és un dels 13 milions de xinesos que no consten en cap base legal. "La majoria d'ells són nens nascuts al marge de la política del 'fill únic'", explica Jiantang Ma, exdirector de l'Oficina Nacional d'Estadístiques.

Tots aquests nens van quedar fora del sistema de registre familiar, el hukuo, on han d'inscriure's els naixements, els matrimonis i les defuncions i que dóna dret a la xarxa de benestar social que resisteix malgrat el progressiu desmantellament del règim comunista.

El vincle entre el hukuo i la política del 'fill únic', vigent entre 1978 i 2015, és una qüestió polèmica a la Xina. Les autoritats asseguren que el registre familiar és lliure, però les famílies denuncien que no és així.

"Tot i que no haurien d'estar vinculats, les autoritats locals han estat fent-ho durant anys perquè van descobrir que era una forma eficaç d'obligar a les famílies a complir la política del 'fill únic'", explica Youshui Wu, director de la firma d'advocats Zheijiang Bi Jian.

Wu, que ha ajudat a moltes famílies a aconseguir el cobejat hukuo, assenyala que existeix un incentiu econòmic perquè els funcionaris locals actuïn d'aquesta manera, perquè els pares han de pagar una quantiosa multa per inscriure el naixement.

Segons informació recollida de 24 governs provincials, les autoritats xineses van recaptar més de 20.000 milions de iuans (2.749 milions d'euros) sol en 2012 gràcies a aquestes multes. "Cap dels governs ha pogut indicar com ha gastat aquests diners", subratlla Wu.

Chunyan Liu, una mare soltera que treballa com a professora d'anglès a la capital xinesa, denuncia l'alt cost de tenir fills contravenint la política de planificació familiar. "La multa a Pequín és realment alta", es queixa.

VOLTA AL SISTEMA

Amb la derogació de la política del 'fill únic' en 2015, a causa d'un desequilibri demogràfic entre homes i dones que amenaça el creixement de la potència mundial, les autoritats xineses han obert el registre familiar als nens 'il·legals'.

"Ara la meva filla de set anys té tot el que necessita per anar a l'escola", celebra Chunyan. Li també acaba d'aconseguir el seu hukuo però tem que en el seu cas sigui massa tard per posar-se al nivell dels joves de la seva generació.

Un estudi de l'any passat fet per l'Acadèmia d'Investigació Macroeconòmica en el marc de la comissió de reforma del Partit Comunista Xinès va revelar que gairebé la meitat dels 13 milions de persones no registrades són analfabetes i moltes superen la majoria d'edat.

Aquests nens, ja adults, no només s'han vist privats d'una educació bàsica, sinó que han estat forçats a crear una família en la clandestinitat, passant així el problema d'una generació a una altra.

És el cas de Liu Wei, documentat en l'esmentat estudi. Liu no ha tingut més opcions que treballar en una mina de coure de la província de Henan i quan ha tancat no va poder trobar treball sense el hukuo, pel que ha acabat dormint als carrers cinc anys.

"El Govern ha reconegut que l'existència de molts ciutadans no registrats és un seriós problema. No només ha perjudicat el desenvolupament social, sinó que ha causat un enorme dolor en moltes famílies", recalca Wenzheng Huang, professor a l'escola de salut pública d'Harvard.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés