Actualitzat 31/03/2017 02:36

Milers de manifestants exigeixen a Kuala Lumpur la dimissió del primer ministre malaisi

KUALA LUMPUR, 19 nov. (Reuters/EP) -

Desenes de milers de persones han marxat aquest dissabte per la capital de Malàisia, Kuala Lumpur, per exigir la dimissió immediata del primer ministre del país, Nayib Razak, implicat en un escàndol d'apropiació indeguda estimat en milers de milions d'euros.

La manifestació, d'un mínim de 40.000 persones, ha estat dominada pel color groc i ha col·lapsat completament el trànsit a la capital fins a culminar en les emblemàtics gratacels de les Torres Petrones, després que la policia prohibís la concentració a la plaça central de la capital.

Amb tot, la manifestació s'ha quedat curta en relació amb l'any passat, quan van arribar a aglomerar-se fins a 200.000 persones. El descens es deu a l'augment del temor a la violència i a les detencions com les que van passar ahir, quan la màxima responsable del grup d'activistes prodemocràtics Bersih, ha resultat arrestada per la seva suposada implicació en suposats disturbis contra el Govern.

"Ja no som una democràcia. És el que es coneix com una cleptocràcia", ha denunciat el veteraníssim ex primer ministre del país, Mahatir Mohammad, de 91 anys i nèmesi política del president Razak, implicat a l'escàndol que envolta als fons estatals de 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Segons el 'Wall Street Journal', un mínim de 600 milions d'euros d'aquest fons van anar a parar a les butxaques del primer ministre.

Després, el Departament de Justícia dels Estats Units ha denunciat, el mes de juliol passat, que al voltant de 3.000 milions d'euros del fons havien estat robats a un compte identificat com a "Oficial Malaisi 1", suposat nom en clau del primer ministre.

DETENCIONS

La líder de Bersih, María Chin Abdulá, i un dels seus membres, Mandeep Singh, han estat arrestats poc després que la Policia registrés les seves oficines. Les autoritats asseguren que tots dos han estat detinguts per delictes del Codi Penal relacionats amb els disturbis.

Abdullah, que ha arribat a rebre diverses vegades amenaces de mort, ja va liderar una manifestació massiva contra el Govern en 2015, a la qual van acudir milers de persones. La immensa majoria dels més de 200.000 participants en les protestes eren membres de les comunitats xinesa i índia al país, dos de les minories més importants de Malàisia.

Bersih, al costat d'altres grups, estan i han estat investigats per suposadament rebre inversió d'Open Society Foundations, una organització relacionada amb negocis del magnat George Soros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés