Publicat 06/07/2015 18:51

Merlin Properties preveu desprendre's de la cartera residencial i hotelera de Testa

Ismael Clemente (Merlin Properties) y Antonio Gámiz (miembro comité ejecutivo Cí
EUROPA PRESS

Creu que és "un tir en el peu" el gir polític de les eleccions de maig i minimitza l'independentisme català

BARCELONA, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la socimi Merlin Properties, Ismael Clemente, ha anunciat aquest dilluns que es desprendran de la cartera residencial i hotelera de Testa, que suposa al voltant del 15% del portfoli de la companyia, quan completin la seva adquisició a Sacyr.

En un dinar-col·loqui al Cercle Eqüestre de Barcelona sobre 'El nou escenari immobiliari, reptes i tendències del sector el 2015', ha sostingut que després d'aquesta operació --estructurada per trams fins al juny del 2016-- seguiran centrant-se en les oficines, logística i els centres comercials.

A més, el directiu extremeny ha considerat que els actius de Testa posen a Merlin Properties "al mapa" de companyies immobiliàries de referència a Espanya a penes un any després de la seva constitució com a socimi.

SECTOR QUINTUPLICAT EN CINC ANYS

Ha augurat que el sector de les socimis a Espanya passarà de tenir actualment quatre societats cotitzades amb una capitalització de 8.000 milions d'euros a quintuplicar la seva mida fins a una capitalització de més de 40.000 milions en cinc anys, i hi haurà fusions entre companyies per impulsar aquest creixement.

Ha afirmat que hi ha un gran recorregut en comparació amb altres països amb una tradició més gran en aquest tipus de societats d'inversió immobiliària, com Anglaterra (22 societats amb una capitalització de 69.069 milions), França (33 amb 75.041 milions) i els Estats Units (231 amb 825.493 milions).

Ha constatat que les socimis són un instrument provat a la resta del món i que serveix com a canalitzador de l'estalvi privat d'inversors particulars en altres països, tot i que pot ser que a Espanya faltin 10 anys perquè sigui així, perquè la gent s'ha sentit "maltractada" pel sector immobiliari.

Després de preguntar-li pel negoci a Catalunya, ha calculat que representa entre el 10 i el 15% de la seva cartera i seguirà en aquestes magnituds amb la incorporació de Testa, tot i que "el lògic" seria que arribés a pesar fins a un 25%, ha explicat, i ha destacar l'estabilitat del mercat a Barcelona.

Respecte a la moratòria d'un mínim d'un any anunciada pel nou Ajuntament de Barcelona per atorgar noves llicències d'allotjaments turístics, ha alertat que "quan un projecte es per a després no és fàcil reiniciar-lo", i mentrestant es generen tensions financeres en les empreses inversores, que s'ho pensaran abans de tornar a la ciutat.

Ha considerat que l'hostaleria crea riquesa i també ingressos necessaris per a les arques municipals, i ha afegit que aquesta mesura pot tenir conseqüències en altres sectors perquè "l'inversor internacional s'espanta una mica".

Ha descartat que la paralització hotelera impulsi l'oferta del mercat d'oficines perquè el que es necessita és demanda, tot i que sí que ha augurat que alguns projectes paralitzats de transformar oficines en hotels es traduiran a conservar aquests immobles per a despatxos amb alguna rehabilitació, i ha assenyalat el cas de la torre Agbar.

RISC POLÍTIC

Durant la seva conferència, Clemente ha qualificat de "tir al peu" el gir polític de les eleccions de maig, i ha minimitzat les possibilitats d'una independència de Catalunya.

"Un dels grans errors que hem comès en els últims mesos ha estat minimitzar el risc polític a Espanya, i alguns inversors s'han trobat de sobte els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques", fet que els ha deixat en estat de xoc, ha opinat.

Respecte a una possible independència de Catalunya, ha parlat de "gent tarada" a la qual Europa posarà fre i ha explicat que els canadencs --amb experiència secessionista al Quebec-- pensen que no passarà res.

Ha afegit que en casos així "el promotor de l'embolic acaba perjudicant el seu propi poble" espantant el capital, que busca altres emplaçaments, com va passar entre les ciutats de Mont-real --que ha acabat especialitzant-se en turisme-- i Toronto, ha exemplificat.

Preguntat per la possibilitat d'una sortida de l'euro de Grècia, ha apuntat que aquest problema --sigui quin sigui el seu resultat final-- genera volatilitat en els mercats i això es tradueix en un increment "innecessari" de costos de finançament i una menor tornada per als accionistes, que en aquest sector són en molts casos ancians.

ESTALVI INTERN

Ha defensat que, a Espanya, o es crea un sistema complementari de pensions o hi haurà generacions senceres que no tindran pensió i seguirà sent un país "fortament dependent" de la inversió estrangera per la falta d'estalvi intern.

"Ja estem trigant", ha comunicat, i ha repassat que Xile s'ha convertit en exportador de capitals gràcies a la creació d'un sistema privat de pensions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés