Actualitzat 09/10/2015 12:44

L'ONU presenta la seva proposta de Govern d'unitat a les parts en conflicte a Líbia

MADRID, 9 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El representant de la Secretaria General de les Nacions Unides per a Líbia, Bernardino León, ha presentat aquest dijous la seva proposta per a la creació d'un Govern d'unitat a Líbia, proposta que haurà de rebre l'aprovació dels dos parlaments per ser adoptada.

   Durant una roda de premsa des de la població marroquina de Sjirat, seu del procés de diàleg, León ha indicat que el primer ministre seria Fayez Sarraj, mentre que els viceprimers ministres serien Ahmad Meitig, Fazi Mejbari i Musa al Kuni, els qui integrarien a més el consell presidencial.

   Siraj és un parlamentari de Trípoli membre de la Cambra de Representants, mentre que els viceprimers ministres procedeixen de l'oest, l'est i el sud del país. Al costat seu hi haurà dos ministres d'alt rang: Omar Aswad i Mohammad Ammari.

   León ha detallat que tots ells treballaran com un equip i que els seus vots tindran el mateix valor durant les votacions. El procés per superar qualsevol empat s'establirà després.

   Alhora, ha dit que tots ells exerciran els papers representatius a escala internacional, mentre que una part addicional del Govern estarà integrada per un grup de ministres que representaran les diferents regions de Líbia.

   El Govern estaria format pels següents ministres: Fazi Hangari, Osama Siyala, Osama Sayd, Tareq Yusef, Abdelsalam Hassi, Shibani Buhamud, Mustafá Abusaghur, Ashur Shweil, Ibrahim Nayed, Abu Ajila Saifelnasr, Salam Kenan, Amal Hajj, Iman ben Yunis, Jalil Bakush, Mahmud ben Shaaban, Murad Hamaima i Taher Sunni. A la llista figuren dues dones, Hajj i Ben Yunis.

   León ha destacat a més dues altres importants propostes, la primera d'aquestes les del nomenament de Fazi Bashagha com a assessor de Seguretat Nacional, qui encapçalarà el Consell de Seguretat Nacional i tindrà el rang de ministre.

   La segona proposta és la d'Abdelrahman Swheihli com a president del Consell d'Estat per a la fase de transició. Una vegada finalitzi, serà l'organisme l'encarregat de ratificar-li al lloc o escollir una altra persona.

   "El que demano als libis és que no pensin en què falta, en què els hauria agradat veure en aquesta llista i no veuen, sinó que pensin que si (el Govern) té el seu suport, serà el millor del món. Si no li donen suport, tant és com siguin de bons, perquè no funcionarà", ha subratllat León.

   En aquest sentit, ha recalcat que "no serà la falta de suport per part de la comunitat internacional la que provoqui que aquest Govern no compleixi les expectatives".

   "Massa libis han perdut les seves vides, moltes mares han estat patint. Al voltant de 2,4 milions de libis necessiten ajuda humanitària", ha lamentat, abans de recalcar que l'ONU i les parts participants en el diàleg "creuen que aquesta llista pot funcionar".

TRÍPOLI NO VA NOMINAR CANDIDATS

   León va anunciar dimecres que el procés de creació d'aquest Govern d'unitat seguiria endavant malgrat que el Govern autoproclamat a Trípoli no ha realitzat els seus nomenaments a causa d'una falta d'acord al seu Parlament.

   El Congrés General Nacional (CGN) -el Parlament de Trípoli- va decidir durant la sessió no enviar cap altre nom fins que la Missió de Suport de les Nacions Unides a Líbia (UNSMIL) no accepti esmenes "substancials" a l'acord de pau, per la qual cosa no és clara quina serà la seva posició a l'anunci.

   En aquest sentit, León ha ressaltat que "la comunitat internacional va ser molt clara al dir que, després dels grans esforços per adoptar el text i dues rondes consecutives d'esmenes, no és possible continuar amb això, ja que seria un procés interminable".

   "Aquest acord no respon totes les preocupacions de les dues parts, però si hi ha un moment d'acabar, que és aquest. És la millor proposta possible", ha reiterat.

   Malgrat això, ha avançat que s'introduiran "un parell d'elements al text (de l'acord)", entre els quals ha enumerat "una millor formulació de la xaria" i "garanties per als que han participat en els combats o han treballat a les diferents institucions".

   "La porta estarà oberta i esperem que (les autoritats autoproclamades a Trípoli) s'uneixin i siguin part d'aquesta, esperem, solució per a Líbia. Veurem quina és la reacció d'aquestes personalitats, si poden acceptar ser part d'aquest govern. Seguirem animant al CGN que reconsideri la seva posició i trobi vies per cooperar i ser part de la solució", ha insistit.

"OPORTUNITAT PER A LA REGIÓ"

   En un altre ordre de coses, León ha demanat a la població líbia "que pensin que això no és només una oportunitat per al seu país, sinó per a molta gent a la regió, a Síria, l'Iraq i el Iemen, països que no poden permetre's el luxe de què s'està fent aquí: proposar una llista de noms que poden ser acceptats per tots".

   "Dic 'que poden ser acceptats', perquè no necessàriament seran acceptats per tots, i estem segurs que molta gent pensarà que alguns dels noms, o potser tots, no són bons, i que podrien haver proposat una llista millor, sens dubte", ha concedit.

   "Creiem que aquesta llista pot funcionar, però com ha dit animaria al poble libi a entendre que les opcions no eren infinites i que la perfecció potser no era una opció. Crec que és una llista raonablement bona de polítics i personalitats que ho faran tan bé com es pugui per treure el país de la crisi", ha afegit.

   Així, ha manifestat que "la comunitat internacional, els libis, tots els qui han participat en aquest diàleg, creuen que Líbia és un gran país que demostrarà que si hi ha un acord entorn d'aquest Govern, podrà treballar i aconseguir que el país superi els grans desafiaments als quals s'enfronta", ha afirmat.

   El pla de pau de l'enviat especial de l'ONU proposa un alto el foc i un govern d'unitat que gestioni el país nord-africà fins que s'estabilitzi la situació per després fer eleccions generals.

   Líbia viu la seva pitjor crisi des de la caiguda del règim de Moammar al-Gaddafi, amb dos governs i dos parlaments -els oficials de Tubruq i els rebels de Trípoli- continus combats a l'est i la irrupció de l'Estat Islàmic en algunes zones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés