Actualitzat 27/07/2017 17:31

L'ONU destitueix la responsable de la comissió que investiga els abusos contra els rohingya

Nur Kaida, a Rohingya child from Myanmar is seen in a confinement area in Kuala
FAUZAN IJAZAH/ACNUR

RANGUN, 27 jul. (Reuters/EP) -

El Consell de Drets Humans de Nacions Unides ha destituït Indira Jaising, la responsable de la comissió encarregada d'investigar els presumptes crims contra la Humanitat comesos per les forces de seguretat de Birmània contra la minoria rohingya, segons ha informat en un comunicat aquest dijous, una mesura que podria deure's a les acusacions de parcialitat després de comentaris de la màxima responsable.

El president del Consell, Joaquín Alexander Maza Martelli, ha decidit reemplaçar Jaising, fiscal al Tribunal Suprem d'Índia, per Marzuki Darusman, antic fiscal general a Indonèsia que analitza el compliment dels Drets Humans a Corea del Nord.

La resta de l'equip, format per l'advocada d'Sri Lanka Radhika Coomaraswamy i el consultor australià Christopher Dominic Sidoti, roman en el seu lloc.

Les Nacions Unides no ha explicat el motiu de la decisió, encara que un membre de la institució que ha preferit romandre en l'anonimat ha informat a Reuters que Jaising va acceptar renunciar després que el president del Consell es mostrés preocupat per comentaris publicats en el mitjà Al-Jazeera que podrien interpretar-se com a parcials i esbiaixats.

Després del seu nomenament, Jaising va ser citada pel mitjà dient que la situació dels rohingyes a Birmània era "especialment deplorable perquè enfronten el risc de genocidi".

REEMPLAÇAMENT EN LA PRESIDÈNCIA

Jaising va ser designada al maig per dirigir el comitè que investiga les suposades violacions de Drets Humans de l'Exèrcit birmà a l'estat de Rajine, una comissió creada a petició del Consell de Drets Humans.

No obstant això, el Govern de Birmània ja ha declarat que negarà els visats als investigadors, al·legant que la missió agreujarà les tensions a Rajine.

"El Consell de Drets Humans reitera la seva esperança que el Govern de Birmània atorgui a la missió accés sense restriccions a les àrees afectades", ha demanat el Consell. "Igual que en tots els casos d'aquest tipus, la missió tindrà com a prioritat comprometre's constructivament amb el Govern i altres interlocutors rellevants", ha considerat.

La comissió es reunirà a Ginebra a l'agost i s'espera una primera avaluació al setembre, abans d'un informe final al març del 2018.

Darusman és un investigador nord-americà de Drets Humans amb una àmplia trajectòria, ha exercit de relator especial sobre Corea del Nord i ha presidit una comissió d'experts de Nacions Unides sobre els crims de guerra comesos durant els últims mesos de la guerra civil d'Sri Lanka.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés