Actualitzat 29/04/2017 11:56

L'ONU assegura que el Front Polisario s'ha retirat de la zona de Guerguerat, al Sàhara Occidental

Soldados marroquíes en el muro del Sáhara Occidental
ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

   MADRID, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

   Nacions Unides ha celebrat aquest divendres la "retirada de tots els elements del Front Polisario", que controla l'autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), de la zona de Guerguerat, al Sàhara Occidental, en resposta a les reiterades peticions per part del secretari general de l'ONU, António Guterres.

   En un comunicat, el portaveu de Guterres, Stéphane Dujarric, ha assegurat que els observadors de la Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) han confirmat, després d'avaluar la zona entre el 27 i el 28 d'abril, la retirada del Front Polisario, si bé aquest no s'ha manifestat sobre aquest tema.

   Per la seva banda, una font local ha confirmat al portal marroquí Le360 que "els efectius armats del Polisario han procedit, aquest divendres a l'alba, a retirar-se del lloc de control establert des de l'agost de l'any passat a la franja denominada 'Kandahar'".

   No obstant això, aquesta mateixa font ha assegurat que encara "mantenen la seva presència a la 'franja d'amortiment' --la franja establerta per l'ONU com a zona de separació sense armes-- ".

   Aquesta, al costat de la "retirada anterior" del Marroc de la zona --el passat mes de febrer-- "hauria de millorar les perspectives per a la creació d'un ambient que facilitarà l'aplicació primerenca de la determinació del secretari general de rellançar el procés de negociació", ha assenyalat Dujarric.

   Aquest procés, ha continuat, que ha de ser dut a terme amb "una nova dinàmica i un nou esperit que reflecteixin les resolucions i directrius del Consell de Seguretat", té l'objectiu d'aconseguir una "solució política acceptable per a ambdues parts", que atorgui l'autodeterminació al poble sahrauí.

   "Seguim demanant a totes les parts assumir les seves obligacions en virtut de l'acord d'alto el foc i a respectar tant la seva carta com el seu esperit per cooperar completament amb la MINURSO", ha indicat el portaveu de Guterres.

   Així mateix, ha subratllat "la necessitat de garantir que no tornin a esclatar les tensions a les àrees de Guerguerat", quelcom que ha qualificat com a "vital". "A tal fi, la MINURSO vol mantenir la posició que ha mantingut a la 'franja d'amortiment' des de l'agost de 2016 i continuar les discussions sobre el futur de la supervisió de la missió a la zona, així com totes les qüestions relacionades amb aquesta franja amb les parts", ha agregat.

   El passat mes de febrer, el Marroc va anunciar la retirada unilateral de les seves forces de Guergarat, on estaven apostades des de fa mesos davant d'efectius del Front Polisario.

   "Segons les altes instruccions de la seva Majestat el Rei i perquè la petició del secretari general es respecti i aplicació immediatament, el Regne del Marroc procedirà, a partir d'avui, a una retirada unilateral de la zona", va informar llavors el Ministeri d'Afers exteriors marroquí en un comunicat recollit per l'agència de notícies estatal, MAP.

   Anteriorment, Guterres havia emplaçat "a les dues parts a exercir la màxima contenció i adoptar totes les mesures necessàries per evitar una escalada de la tensió mitjançant les accions de militars o civils".

   Per això, el propi Guterres ha mantingut converses telefòniques amb responsables tant del Marroc com del Front Polisario per recordar-los les seves obligacions conforme a l'acord d'alto el foc de 1991 i els va demanar respecte al mateix tant en lletra com en esperit.

   Clau serà el respecte al lliure moviment de civils per aquesta zona, una condició que planteja l'ONU i que el Marroc ha recollit en el seu comunicat.

   El contenciós es va gestar a l'agost de 2016, quan el Marroc va iniciar unes obres de remodelació i asfaltat d'una carretera en territori formalment sota control del Polisario. Tant el Marroc com els sahrauís van enviar forces armades a la zona i l'ONU va haver d'intervenir per evitar una escalada.

   El Guergarat es troba sota control del Marroc i és el principal lloc fronterer amb Mauritània. Rabat considera la zona entre el lloc i la frontera amb Mauritània com a 'terra de ningú', mentre que el Front Polisario el considera territori propi i que així ho recull l'acord d'alto el foc signat per ambdues parts en 1991.

ANTIGA COLÒNIA ESPANYOLA

   La colònia espanyola del Sàhara va ser ocupada en 1975 pel Marroc i Mauritània després dels Acords Tripartits, signats el 14 de novembre de 1975, que cedien la sobirania del Sàhara Espanyol a aquests dos països.

   Després d'una breu guerra, el moviment independentista Front Polisario va expulsar Mauritània i va signar la pau i el reconeixement mutu amb les seves milícies a les portes de Nuakchot, però el Marroc va consolidar el seu control sobre el territori i milers de sahrauís van fugir de la salvatge repressió. Llavors va començar la colonització marroquina del territori.

   En 1991 es va signar un alto el foc entre ambdues parts, que es comprometien a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació organitzat per la Missió de Nacions Unides per al Referèndum en el Sàhara Occidental, però des de llavors les disputes sobre el cens per a la votació --el Marroc vol que votin els colons marroquins-- ha impedit la consulta. Ara 140.000 refugiats sahrauís viuen en els campaments de Tinduf, Algèria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés