Actualitzat 23/08/2016 19:05

Les restriccions d'aigua dels israelians a Cisjordània afecten més de 35.000 palestins

Asentamiento israelí en Cisjordania
EUROPA PRESS

JERUSALEM, 23 ago. (Reuters/EP) -

En ple mes d'agost, diversos municipis palestins localitzats en les àrees ocupades pels israelians a Cisjordània pateixen restriccions per part de les autoritats israelianes, cosa que ha desencadenat una greu escassetat d'aigua potable, que afecta més de 35.000 palestins, segons dades de les Nacions Unides.

Els palestins han al·legat que Israel els està impedint de manera activa tenir accés a aigua potable a un preu adequat, i han assenyalat que les comunitats israelianes que viuen als assentaments de Cisjordània sí tenen grans reserves d'aigua potable. Des de Jerusalem han declarat que la quantitat de palestins que viu a la zona és el doble dels que van ser establerts en l'acord del 1995, i s'han negat a donar solucions a l'escassetat d'aigua.

Per a Nidal Younis, el líder del consell local de l'Ajuntament de la població palestina de Masafer Yatta, prop de la ciutat d'Hebron, al sud de Cisjordània, aconseguir aigua potable a la regió s'ha tornat missió impossible.

"El cost d'un metre cúbic d'aigua per als residents palestins és fins a 12 vegades més gran que el preu normal", ha declarat Younis. "Quan hi havia aigua potable, normalment costava uns quatre xéquels (al voltant de 80 cèntims) per metre cúbic. Ara, costa més de 50 xéquels (11,20 euros)".

Els assentaments israelians es troben escampats pels turons que envolten Masafer Yata, que està localitzat en una vall àrida i rocallosa. Els assentaments, tot i això, tot i la falta d'aigua, són plens de jardins artificials i plens de vegetació que es reguen amb l'aigua que reben des d'Israel a través d'un sistema de canalització.

Segons Younis, existeixen diverses reserves d'aigua en el subsòl a prop del poble, on resideixen al voltant de 1.600 persones. Tot i això, ha explicat que els veïns de Masafer Yatta no han pogut tenir accés a les esmentades reserves per culpa de les autoritats israelianes, que els han denegat tots els permisos per poder cavar. Segons Israel, això es deu al fet que la construcció de molts pous a la zona, de manera irregular, podria provocar greus danys en la capa freàtica.

Els habitants de Masafer Yatta han presentat el seu cas davant de l'Autoritat Palestina de l'Aigua, que ha presentat al seu torn diversos recursos davant de les autoritats palestines, i que a dia d'avui encara no han rebut cap resposta.

El Coordinador Israelià d'Activitats Governamentals al Territori, una facció de l'Exèrcit que s'encarrega d'administrar els assumptes dels civils palestins, ha declarat que Israel ja proporciona al voltant de 64 milions de metres cúbics d'aigua als palestins cada any, tot i que en els Acords d'Oslo només es va comprometre a proporcionar 30 milions anuals.

El portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors d'Israel, Emmanuel Nahson, ha dit que els palestins s'han negat en múltiples ocasions a reunir-se per discutir i abordar temes com la gestió de l'aigua o per treballar i intentar resoldre el conflicte que existeix entre les dues comunitats des de fa dècades.

"Les afirmacions palestines són una mentida pura i dura" ha declarat Nahson. "En els Acords d'Oslo ens vam comprometre a establir de manera conjunta un comitè sobre la gestió de l'aigua. Desgraciadament, els palestins s'han negat de manera sistemàtica a participar en el procés". Nahson ha afegit que la necessitat d'aigua que pateixen els palestins a Cisjordània és molt més del que les seves infraestructures poden suportar.

Mazen Ghuneim, líder de l'Autoritat Palestina de l'Aigua, ha defensat que els palestins s'han negat a participar en les esmentades converses durant cinc anys perquè els israelians no han deixat d'envair i construir assentaments en el seu territori des d'aleshores.

35.000 PALESTINS EN RISC

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), que està treballant amb l'Autoritat Palestina i amb l'ONG italiana GVC per proporcionar aigua potable a les zones més empobrides del territori palestí, ha advertit que actualment hi ha més 35.000 persones en risc per falta d'aigua potable.

Gregor von Medeazza, el cap del Programa d'Aigua de l'Unicef, ha declarat que Israel ha impedit moltes vegades als habitants palestins de Cisjordània construir pous, i que aquells que sí han construït han estat demolits per l'Exèrcit israelià després.

Els palestins que viuen molt lluny de les zones urbanes són els més afectats, ja que moltes vegades es veuen obligats a pagar enormes sumes de diners a companyies privades de distribució d'aigua perquè camions traslladin aigua potable a les seves localitats.

Alguns habitants dels assentaments israelians han mostrat la seva preocupació per la falta d'aigua que pateixen els seus veïns palestins. "Israel no s'ha preocupat per crear un pla a llarg termini que tingui en consideració el creixement de la població", ha declarat el líder del Consell Regional de la Muntanya Hebron, format per assentaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés