Actualitzat 30/08/2014 12:05

Les reformes a Espanya avalen la candidatura de Guindos a presidir l'Eurogrup

El ministro de Economía y Competitividad, Luis de Guindos
EUROPA PRESS

L'abast de les reformes adoptades distancia Espanya de les dificultats que encara ha de superar Itàlia

NOVA YORK, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

Les reformes empreses a Espanya, en gran mesura sota la supervisió del ministre d'Economia i Competitivitat, avalen Luis de Guindos com a candidat a la presidència de l'Eurogrup en un moment en el qual resulta clau la coordinació de les polítiques fiscals i econòmiques en el si de la Unió Europea (UE), segons sosté el fons Bridgewater en un informe.

"Pensem que és fantàstic que el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, estigui sent considerat com a nou president de l'Eurogrup, l'organisme coordinador dels ministres de Finances europees, ja que és un ministre d'un país del Sud que ha aplicat reformes que van marcar la diferència", assenyalen els gestors del fons.

Bridgewater considera que la intervenció del Banc Central Europeu (BCE), tant per depreciar l'euro com per finançar els dèficits fiscals, resultarà insuficient, per la qual cosa els Governs han de dur a terme reformes econòmiques.

Els autors sostenen que "a major coordinació d'aquestes polítiques i entre els països europeus, major efectivitat", tot i que adverteixen que coordinar qualsevol cosa a Europa resulta "especialment difícil".

En aquest sentit, l'informe subratlla la particular importància que en aquest escenari cobra e l'Eurogrup i considera que el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat "és un home prudent que sap què hauria de fer-se i té un historial d'haver-ho fet".

Respecte al 'currículum' del ministre espanyol, Bridgewater destaca que Guindos "ha supervisat les principals reformes estructurals d'Espanya", incloent el sanejament financer, així com les mesures que "han millorat significativament la competitivitat del mercat laboral espanyol".

"Han estat moviments audaços que amb la seva aplicació van demostrar el coratge i fortalesa del caràcter del ministre Guindos i el Govern del president Mariano Rajoy", afegeixen.

ESPANYA HA FET ELS DEURES.

Sobre aquesta qüestió, l'informe de Bridgewater compara la molt diferent evolució registrada per les economies d'Espanya i Itàlia, que atribueix a la diferent importància de les reformes empreses per cada país, el que ha permès a Espanya "començar a recuperar-se", mentre que Itàlia encara té per davant una sèrie de dolorosos ajustos.

"Espanya ha fet molts més progressos que Itàlia en impulsar reformes estructurals, el que ha contribuït a una divergència en competitivitat que en el cas d'Espanya ha millorat més ràpidament", indica el fons d'inversió.

En aquest sentit, Bridgewater recorda que la major flexibilitat laboral a Espanya ha permès un substancial ajust dels costos laborals relatius.

"Espanya ha estat capaç d'acomiadar al voltant del 15% de la seva força laboral i abaixar els salaris respecte a Alemanya un 20% des de màxims, mentre que Itàlia només va acomiadar el 6% i únicament ha registrat un modest ajust dels costos laborals relatius", precisa l'entitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés