Actualitzat 29/03/2017 20:37

Les 21 nenes de Chibok alliberades la setmana passada es reuneixen amb les seves famílies

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

Les 21 nenes de Chibok alliberades la setmana passada per la secta islamista Boko Haram s'han reunit aquest diumenge amb les seves famílies, després de més de dos anys en mans de la formació extremista.

Durant una cerimònia cristiana a la capital, Abuja, una de les alliberades ha assegurat que va sobreviure prop de 40 dies sense menjar i que va escapar amb vida a un bombardeig a una zona boscosa en què es trobava retinguda.

"No vam tenir menjar durant un mes i deu dies, però no vam morir. Donem gràcies a Déu", ha dit, segons ha informat el diari nigerià 'Vanguard'.

La cerimònia ha estat interrompuda quan els familiars de les alliberades han arribat i les han pogut abraçar per primera vegada.

"Podem veure la felicitat i les emocions dels seus pares", ha dit el ministre d'Informació, Lai Mohamed, qui ha recalcat que les converses amb Boko Haram continuaran "fins a l'alliberament de totes les nenes".

En aquest sentit, ha avançat que "molt aviat serà alliberat un grup més de nenes", sense donar més detalls sobre aquesta qüestió.

Boko Haram va segrestar les menors d'una escola secundària l'abril del 2014, tot i que algunes d'elles van aconseguir escapar dels seus captors. El segrest va provocar una campanya de condemna a escala mundial sota el lema #BringBackOurGirls.

El mes de maig passat es va trobar amb vida una de les menors segrestades, qui havia aconseguit escapar juntament amb el seu fill, fruit de la seva relació amb un dels milicians.

Boko Haram va publicar un vídeo el mes d'agost passat en el qual mostrava algunes de les menors i va assegurar que algunes van resultar ferides en bombardejos de l'Exèrcit i unes 40 s'havien casat.

El president de Nigèria, Muhammadu Buhari, que ha promès alliberar les nenes, va dir per primera vegada l'any passat que estava disposat a negociar.

L'agost, va assenyalar que permetria que el grup islamista escollís una organització caritativa com a intermediària però el grup no s'ha pronunciat sobre la proposta.

Qualsevol negociació seria la primera coneguda públicament entre el Govern nigerià i Boko Haram, dels quals els set anys d'insurgència per crear un estat islàmic independent al nord-est de Nigèria han deixat 15.000 morts i desplaçat més de dos milions de persones.

Boko Haram va jurar lleialtat a Estat Islàmic l'any passat però han sorgit indicis de diferències després que el grup terrorista anunciés un nou líder per a la seva província a l'Àfrica Occidental.

El fins ara líder de Boko Haram, Abubakr Shekau, va expressar el seu malestar amb aquest anunci i va dir que seguia al capdavant de l'organització.

Tot i això, una part important del grup hauria acceptat la designació de Mussab al Barnawi com a líder d'Estat Islàmic a l'Àfrica Occidental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés