Actualitzat 30/12/2016 13:21

Lavrov proposa a Putin expulsar 35 diplomàtics estatunidencs de Rússia

El ministro de Exteriores ruso, Sergei Lavrov
MAXIM SHEMETOV/REUTERS

MOSCOU, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El ministre rus d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha recomanat aquest divendres al president del país, Vladímir Putin, que aprovi l'expulsió del territori rus de 35 diplomàtics estatunidencs, en resposta a la mesura idèntica que ha adoptat el Departament d'Estat nord-americà, segons ha informat l'agència de notícies RIA Nóvosti.

"No podem deixar sense resposta aquestes invectives. La reciprocitat és la llei de la diplomàcia i de les relacions internacionals", ha assegurat el cap de la diplomàcia russa.

El ministre ha explicat que el seu departament, juntament amb responsables d'altres ministeris, proposa al president de Rússia declarar persones no grates "31 treballadors de l'Ambaixada dels EUA a Moscou i quatre treballadors del Consolat General a Sant Petersburg".

El titular d'Exteriors rus també ha suggerit que als diplomàtics dels Estats Units se'ls prohibeixi seguir fent servir la casa de camp del parc Serebriani Bor, al nord-oest de Moscou, i un magatzem al carrer Dorózhnaya, al sud de la capital russa.

"Confiem que aquestes propostes siguin examinades tan ràpid com sigui possible", ha assenyalat Lavrov. El Departament d'Estat dels EUA va declarar dijous persones no grates 35 diplomàtics russos, i els va donar 72 hores de termini per abandonar el país, i va ordenar el tancament de dos immobles a Maryland i Nova York que haurien estat utilitzats per diplomàtics russos suposadament per espiar.

A més, Obama va reformar una ordre executiva del 2015 per imposar sancions a cinc entitats i sis individus russos per suposats ciberatacs per interferir en el curs de les eleccions presidencials.

La CIA i més agències de seguretat nord-americanes han conclòs aquest mes que Rússia va intervenir en les eleccions presidencials que es van celebrar el 8 de novembre per propiciar la victòria del candidat republicà, Donald Trump, amb posicions més pròximes al Kremlin.

Segons els seus informes, la ingerència s'hauria produït a través d'una successió d'atacs informàtics contra les files del Partit Demòcrata que van soscavar la campanya electoral de la seva aspirant, Hillary Clinton, en destapar cert favoritisme per l'ex-primera dama davant el seu contrincant a les primàries, Bernie Sanders.

els Estats Units ha sospesat durant mesos la resposta que calia donar a Rússia, que ha negat totes les acusacions. Obama ja va advertir que hi hauria conseqüències "en el moment i el lloc oportuns".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés