Publicat 22/11/2014 11:24

HRW demana a Israel que cancel·li la demolició d'habitatges de familiars de presumptes criminals palestins

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

L'ONG Human Rights Watch ha demanat a les autoritats israelianes que imposin "una moratòria immediata" a la seva política de demolició dels habitatges de familiars de presumptes criminals palestins, que ha deixat desenes de persones sense llar al llarg d'aquest any, per tractar-se d'"un càstig col·lectiu i un crim de guerra" que assenyala "injusta i il·legalment" persones que no han estat acusades de cap delicte.

HRW assenyala que, en un mínim de cinc ocasions al llarg d'aquest any, les autoritats israelianes han "demolit o segellat" habitatges de familiars de palestins acusats de matar israelians. Ha ocorregut aquesta setmana, dimecres passat, quan forces hebrees van destruir amb explosius la casa on vivia la família d'un home de Jerusalem est acusat d'atropellar una nena petita el passat 22 d'octubre.

"La destrucció d'habitatges amb caràcter punitiu és un acte flagrantment il·legal", ha declarat el director adjunt de HRW per a Pròxim Orient, Joe Stork. "Israel hauria de processar, condemnar i castigar els criminals, no venjar-se de famílies senceres".

Les autoritats israelianes recorden que les famílies palestines disposen de 48 hores per apel·lar contra la demolició de la seva llar, però l'Alt Tribunal de Justícia israelià no admet cap altre tipus de mesura d'alleugeriment, ni tampoc reconeix l'aspecte del dret internacional que prohibeix la demolició d'habitatges en territoris ocupats com Cisjordània o Jerusalem Est.

Tot i que aquesta pràctica és considerada oficialment com una mesura de "contenció", i així ho va fer saber Mark Regev, portaveu de l'oficina del primer ministre israelià Benjamin Netanhayu --"cal impedir aquesta cultura de suport a la societat palestina davant de tals atacs", va declarar al 'New York Times'--.

Tot i això, un comitè militar israelià va concloure el 2005 que aquesta política no impedia els atacs palestins contra els israelians. És més, els incrementava, i considerava que aquesta classe de comportaments suposava un "perillós precedent" que podria ser contraproduent per al futur d'Israel.

"El primer ministre Netanyahu hauria de rebutjar la política d'aquestes demolicions punitives, perquè un principi bàsic legal és que una persona no hauria de ser castigada pel delicte comès per una altra", ha conclòs Stork.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés