Publicat 06/03/2015 18:57

Schulz preveu que Grècia necessiti un tercer rescat

Martin Schulz
EUROPA PRESS

El president del Parlament Europeu suggereix a Tsipras que deixi de banda a Europa "la ideologia de partit"

MADRID, 6 març (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha pronosticat aquest divendres a Madrid que Grècia necessitarà un tercer rescat una vegada expiri, el juny, l'actual pròrroga de quatre mesos acordada el febrer per a l'anterior pla d'ajuda.

En un dinar organitzat per Nueva Economía, Schulz ha considerat que aquests quatre mesos poden no ser suficients perquè Grècia aconsegueixi estabilitzar la seva economia, per la qual cosa no ha descartat un nou rescat. Preguntat sobre si el Govern d'Alexis Tsipras haurà de demanar ajuda un altre cop, ha respost: "Crec que sí".

A continuació, tot i això, ha matisat que tot està a l'aire de moment i, amb un "ja ho veurem", ha evitat confirmar el que podria fer Atenes.

Schulz ha assegurat que durant aquests quatre mesos "es definirà el futur de Grècia". En aquest context, ha afegit, ajudar Atenes passa també per "incloure'l" a les negociacions com a "membre de ple dret" i "en igualtat de condicions". Aquest procés "requereix confiança per les dues parts", ha postil·lat.

Schulz també s'ha referit a la polèmica per les crítiques de Tsipras a la posició d'Espanya i Portugal a l'Eurogrup i ha suggerit al primer ministre grec que es comporti "de manera adequada", al marge de les seves conviccions i tenint en compte els seus "compromisos". En aquest sentit, l'ha exhortat a deixar de banda "la ideologia de partit" quan es tracta d'Europa.

El president de l'Eurocambra ha subratllat que davant de la UE hi ha "representants de països, no de partits", i ha apel·lat a l'"esperit d'Europa" per parlar d'una "democràcia transnacional" en què conflueixen "interessos heterogenis".

CAPITAL DE RISC

Schulz també s'ha referit durant l'acte al Pla Juncker d'inversions com un pas "important" cap a "una nova direcció" a Europa. Així, ha advocat per una "combinació d'estratègies" que afegeixi a la reducció del deute i el control del dèficit públic altres enfocaments per impulsar creixement econòmic i creació de llocs de treball.

En el cas de la desocupació juvenil, ha alertat que no tallar a temps aquest problema pot suposar un problema per a la "seguretat" i la "democràcia".

Perquè el Pla Juncker funcioni, el dirigent socialista ha subratllat la necessitat que els diners lliurats pels països no computin com a dèficit i que les empreses afectades obtinguin algun tipus de "privilegi", així com impulsar per una altra via el flux de crèdit sobretot per a petits i mitjans empresaris.

Schulz ha proposat en aquesta matèria canvis al banc Europeu d'Inversions amb la creació d'una entitat de capital risc, de tal manera que es pugui treure partit a un continent on hi ha "idees de sobres". Si no, ha advertit, "no podem competir amb altres parts del món" com els Estats Units.

En aquest sentit, també ha comparat la ideologia nord-americana partidària de les segones oportunitats amb una europea en què, si fracasses, "estàs acabat".

POPULISME

Schulz ha al·ludit a les ideologies populistes que estarien sorgint a Europa per desmarcar-se'n i per fer una crida a tots els polítics a "dir la veritat". El president del Parlament Europeu no ha volgut entrar a jutjar el cas concret de Podem, tot i que sí que ha considerat que basa les seves propostes en crítiques: "Encara no ha dit a favor de què està".

Schulz ha recordat la seva experiència com a alcalde per subratllar que la gent espera dels polítics "la veritat", tot i que "no sigui agradable". Els polítics i institucions han de "ser valents" i no mentir a la ciutadania, tot i que corrin el "risc" de perdre les eleccions, ha afegit.

En el cas concret de les institucions de la UE, la seva credibilitat depèn que siguin "sinceres" i que donin "resultats" als desafiaments de la població.

UCRAÏNA

En relació amb el conflicte d'Ucraïna, Schulz ha aprofitat per advertir que "no hi ha solució militar possible" i ha suggerit una revisió de l'actual enfocament. Així, ha dit que no es pot parlar "només de sancions" sinó que convé també "estabilitzar Ucraïna", cosa que passa per ajudar Kíev.

El president de l'Eurocambra ha defensat que, en les relacions amb Rússia, cal fer veure a Moscou que "l'interès comú és superior al conflicte", cosa que sí que s'estaria començant a veure en el cas de Líbia.

D'altra banda, Schulz ha al·ludit a les postures europees en relació amb Estat Islàmic per negar que els països estiguin "dividits". "Estem tots al mateix vaixell", ha afirmat, abans de reconèixer que les possibles discrepàncies hi són, però pel que fa a com respondre l'amenaça terrorista a nivell nacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés