Actualitzat 31/03/2017 06:26

Eurocambra dóna llum verda als nous límits nacionals per a contaminants a partir del 2030

BRUSSEL·LES, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres els nous límits nacionals a partir del 2030 per a les emissions dels principals contaminants atmosfèrics, inclosos els òxids de nitrogen (NOx), el diòxid de sofre (SO2), els compostos orgànics volàtils no metans (COVNM), l'amoníac (NH3), i les partícules fines.

Aquesta legislació ja havia estat pactada entre l'Eurocambra i la Presidència de torn del Consell de la UE del semestre passat, que va ostentar els Països Baixos i va ser aprovada amb 499 vots a favor, 177 en contra i 28 abstencions.

En concret, Espanya haurà de reduir un 88% les seves emissions de SO2 a partir del 2030 en comparació dels nivells del 2005, un 62% les de NOx, un 39% les de COVNM, un 16% les de NH3 i un 50% les de partícules fines.

La contaminació atmosfèrica va causar al voltant de 400.000 morts prematures el 2010 a la UE i les retallades proposades reduiran el seu efecte en la salut en un 50% des d'ara fins al 2020, segons els càlculs del Parlament Europeu.

L'Agència Europea de Medi Ambient assegura que l'origen d'aquestes substància és divers. Per exemple, les micropartícules provenen sobretot de la calefacció, la indústria o el transport, el NOx és responsabilitat fonamentalment del sector del transport, les emissions de SO2 tenen el seu origen en la producció d'energia i el transport no per carretera, l'amoníac prové de l'agricultura i la majoria del metà ve de l'agricultura, les escombraries i el sector energètic.

A més, el text reitera el compromís de la Unió Europea d'identificar i reaccionar davant dels errors en la legislació comunitària pel que fa referència al control de l'origen de les emissions, que s'han posat de manifest en el conegut cas Volkswagen amb la discrepància en el mesurament de les emissions de NOx dels cotxes dièsel en laboratori i en condicions reals de conducció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés