Actualitzat 04/09/2015 18:16

Els refugiats a l'illa de Kos pateixen atacs i han de suportar "condicions infernals"

MADRID, 4 Set. (EUROPA PRESS) -

   Els refugiats a l'illa grega de Kos, entre els quals hi ha molts nens, han patit atacs violents amb bats de beisbol per part d'una vintena d'individus, i es veuen obligats a suportar "condicions terribles" sota temperatures asfixiants per ser oficialment inscrits per les autoritats locals, segons ha denunciat aquest divendres Amnistia Internacional.

   Els comissaris europeus Frans Timmermans i Dimitris Avramopoulos han visitat aquest divendres l'illa de Kos, un fet que segons Amnistia Internacional, "ha d'anar seguit d'una acció immediata per posar fi al prolongat sofriment de milers de refugiats que estan suportant condicions inhumanes, inclosos molts nens".

   L'organització va presenciar dijous a la nit un violent atac contra refugiats i ha documentat les terribles condicions a les quals s'enfronten. L'equip investigador ha conclòs que hi havia fins a nens de només una setmana de vida entre els grups multitudinaris de refugiats, i ha entrevistat menors d'edat no acompanyats que estaven detinguts al costat d'adults "en condicions deplorables".

   "Els refugiats que vam conèixer a Kos han fugit de la guerra i la persecució en països com Síria, l'Afganistan i l'Iraq. Hi ha nens, alguns acompanyats de les seves famílies, però també d'altres que viatgen sols", ha assegurat una investigadora d'Amnistia Internacional, Kondylia Gogou. "Les condicions infernals que els refugiats estan havent de suportar i la indiferència de les autoritats davant de la terrible situació són indignants", ha afegit.

ATACATS AMB BATS DE BEISBOL

   L'equip d'Amnistia Internacional va presenciar dijous com un grup format per entre 15 i 25 individus armats amb bats de beisbol atacava persones refugiades a Kos al crit de "Torneu als vostres països!" i altres comentaris despectius. De la mateixa manera, van amenaçar activistes, inclosos els membres de l'equip d'Amnistia. A una activista que feia fotografies li van arrabassar la càmera i li van causar lesions lleus. La policia no els va detenir i els agents antiavalots no van intervenir fins després de les agressions.

   "L'atac violent d'ahir a la nit torna a posar amb cruesa de manifest el perill que corren tant ells com els activistes que els ajuden. Cal que es prenguin mesures en tots els nivells per garantir la seva protecció", ha afirmat Gogou.

CONDICIONS INHUMANES

   Segons alguns càlculs, hi havia entre 3.000 i 4.000 refugiats a Kos quan Amnistia Internacional va fer la seva visita. En no haver-hi centres oficials de recepció, la majoria d'ells suporten condicions penoses mentre esperen la documentació que necessiten per continuar el seu viatge cap a territori continental de Grècia i més enllà.

   La majoria procediria de Síria, l'Afganistan i l'Iraq. En total, més de 31.000 refugiats han arribat a Kos des de començaments d'any amb onades sense precedents des del juny del 2015, segons personal de la guàrdia costanera grega.

   La majoria dels refugiats no poden permetre's pagar un allotjament i dormen en tendes de campanya, a la intempèrie, en condicions precàries, o en un hotel en ruïnes, anomenat 'Capità Elías'.

ESCASSA ACCIÓ DE LES AUTORITATS

   Mentre que residents locals i Metges Sense Fronteres han proporcionat ajuda humanitària als refugiats, les autoritats a penes els han prestat assistència i a més han tancat els lavabos públics.

   La policia de Kos està utilitzant una antiga comissaria per proporcionar documentació a aquestes persones abans que abandonin l'illa. L'equip d'investigació d'Amnistia Internacional va visitar aquesta comissaria el 2 de setembre i va veure uns 100 refugiats, entre els quals hi havia una nadó d'una setmana de vida en braços de la seva mare, que estava asseguda al terra d'un pati.

   No es va proporcionar aigua a les persones que esperaven per obtenir la seva documentació. L'únic alleugeriment respecte de l'intens calor de l'estiu era un para-sol instal·lat al centre, que només protegia del sol unes quantes persones.

   Entre 200 i 300 persones més estaven esperant per entrar a la comissaria de policia; moltes van dir que encadenaven dies interminables així. Un iraquià de 28 anys va assegurar que feia una setmana que esperava.

   A més, segons Amnistia Internacional, no són les autoritats les que s'ocupen de facilitar informació sobre drets i d'identificar els grups vulnerables, sinó el personal de l'alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) destinat a l'illa Kos.

   Sovint la situació es complica a causa de la resistència de les autoritats locals a establir un centre de recepció permanent amb capacitat suficient, i també per culpa de l'absència d'una resposta coordinada i efectiva.

MENORS D'EDAT RECLOSOS

   L'equip d'Amnistia Internacional va conèixer quatre menors, tres pakistanesos i un sirià, tots ells d'entre 16 i 17 anys, que estaven reclosos en un brut calabós policial al costat de presumptes delinqüents adults.

   Les seves condicions de reclusió eren lamentables, "matalassos vells i bruts, absència de mantes, llums trencades i una forta pudor procedent d'un lavabo pròxim que estava inundat i llardós", tal com ha informat Amnistia Internacional.

   El menor no havia tingut accés a un advocat ni assessorament jurídic en els tres dies que feia que estava detingut. "Veient com les famílies de turistes gaudeixen de les seves vacances estivals a Kos i les famílies locals es preparen per al començament del curs escolar dels seus fills, el contrast amb el sofriment dels nens refugiats no podia ser més gran", ha lamentat Gogou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés