Actualitzat 15/12/2016 18:58

Els líders europeus acorden mantenir les sancions econòmiques a Rússia sis mesos més

Vladimir Putin
PRESIDENCIA DE RUSIA

No hi ha consens per augmentar la pressió sobre Moscou pels seus bombardejos a Alep

BRUSSEL·LES, 15 des. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han acordat mantenir les sancions econòmiques a Rússia pel conflicte a Ucraïna durant sis mesos més, han confirmat fonts europees.

La pròrroga de les sancions econòmiques, que no expiraven fins al 31 de gener del 2017, s'aprovarà formalment pels vint-i-vuit "en els pròxims dies", han precisat les fonts. La decisió formal caldria produir pel procediment escrit a començament de setmana, segons altres fonts europees.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, han recomanat prorrogar les sancions després de constatar que els acords de Minsk per intentar resoldre la crisi ucraïnesa de manera pacífica no s'han complert plenament.

L'ampliació de les sancions estava prevista que es donessin, tot i que fa diverses setmanes es parlava de prorrogar-les durant tres mesos més en lloc de sis, en espera de veure la política de la nova Administració estatunidenca de Donald Trump.

La decisió de mantenir-les tampoc està relacionada amb la intervenció russa a Síria i la situació crítica a Alep i no hi ha consens entre els vint-i-vuit sobre imposar sancions a Rússia pels seus bombardejos a Alep.

Aquesta opció va ser plantejada en la passada cimera europea a l'octubre pel Regne Unit, França i Alemanya i va ser rebutjat la majoria. Espanya, Itàlia, Hongria i Grècia mantenen el seu rebuig a imposar sancions contra Rússia per Síria, segons fonts diplomàtiques.

Respecte a les sancions econòmiques a Rússia per la crisi a Ucraïna, la UE va aprovar dues rondes de sancions econòmiques contra Rússia el juliol i setembre del 2014, que s'han prorrogat des d'aleshores.

Les sancions europees restringeixen l'accés al mercat de capitals de cinc bancs propietat de l'Estat rus --el Sberbank, el VTB Bank, el Gazprombank, el Vnesheconombank (VEB) i el Rosselkhozbank--, així com les seves filials fora de la UE i a les que actuen en nom seu o sota el seu control.

També es va restringir el finançament a tres companyies petroleres --Rosneft, Transneft i Gazprom Neft, filial petrolera del gegant de gas rus-- i a altres tres companyies de defensa russes: Les empreses d'helicòpters i avions de combat OPK i United Aicraft Corporation i el fabricant de tancs Uralvagonzavod.

En virtut de les sancions, ni les empreses europees ni els ciutadans europeus poden comprar o vendre nous bons, capital de risc o instruments financers similars amb una maduresa superior als 30 dies emesos per aquestes empreses i també es prohibeix prestar-los serveis financers com el brokering. Tampoc es poden donar préstecs a les cinc entitats financeres russes.

Les sancions també inclouen un embargament a la importació i exportació d'armes i material relacionat per a Rússia --nous contractes-- i la prohibició d'exportar béns i tecnologies d'ús dual, civil i militar, per a ús militar a Rússia, a militars russos i a nou companyies de defensa mixtes.

Els vint-i-vuit també van endurir l'exportació de determinats equips i tecnologies clau per al sector energètic rus, sotmetent-les a un règim d'autorització previ pels estats membres i van acordar denegar les llicències d'exportació per a equips destinats a l'exploració i producció de petroli en aigües profundes, petroli d'esquist i exploració de petroli a l'Àrtic.

També van prohibir els serveis associats com els serveis de perforació o proves en pous, talls i serveis d'acabat i el subministrament de vaixells flotants especialitzats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés