Julian Assange recibe la visita de Jesse Jackson
FACEBOOK WIKILEAKS

En donen la responsabilitat a Suècia i al Regne Unit

   MADRID, 5 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El grup d'experts de l'ONU sobre Detenció Arbitrària ha dictaminat aquest divendres que el fundador de Wikileaks, Julian Assange, "ha estat arbitràriament detingut pels governs de Suècia i el Regne Unit" i per tant la seva detenció hauria d'acabar i se li hauria de concedir "el dret de compensació".

   En la seva decisió, feta pública mitjançant un comunicat, sol·liciten a Suècia i al Regne Unit que avaluïn la situació d'Assange "per garantir-ne la seguretat i integritat física, facilitar l'exercici del seu dret a la llibertat de moviments i garantir que gaudeix plenament dels seus drets garantits per les normes internacionals sobre detenció".

   El text repassa el cas del fundador de Wikileaks i recorda que va estar deu dies en aïllament el desembre del 2010 en una presó britànica a petició del fiscal suec. Després va estar sota arrest domiciliari durant 550 dies abans de sol·licitar asil a l'Equador i refugiar-se a la seva ambaixada a Londres el juny del 2012.

   En aquest temps, segons els experts, Assange "ha estat sotmès a diferents formes de privació de llibertat: la detenció inicial a la presó de Wandsworth, seguida per l'arrest domiciliari i el seu confinament a l'Ambaixada equatoriana".

   "Després de concloure que hi ha hagut una privació continuada de la llibertat, el grup de treball també ha considerat que la detenció va ser arbitrària perquè va estar sota aïllament durant la primera fase de la detenció i per la falta de diligència del fiscal suec en les seves investigacions, que van tenir com a resultat la prolongada detenció d'Assange".

   Tot i això, la decisió no ha estat unànime. Segons ha precisat el grup de treball en el seu comunicat, una de les membres, de nacionalitat australiana com Assange, "es va recusar de participar en les deliberacions", mentre que un altre membre "va estar en desacord amb la posició de la majoria i va considerar que la situació d'Assange no és de detenció i per tant queda fora de les competències" d'aquest ens.

   La decisió, adoptada després de sol·licitar el mateix Assange el posicionament del grup d'experts, ja havia estat avançada aquest dijous per la BBC i confirmada després pel Govern suec. Al seu torn, el Govern britànic va argumentar que Assange no està detingut, sinó que ha evitat precisament el seu arrest de manera "voluntària" en restar a l'ambaixada de l'Equador a Londres.

   Tot i l'estat de la qüestió, la Policia britànica va advertir que "l'ordre d'arrest segueix en vigor", mentre que els fiscals suecs van aclarir que el que diguin els experts de l'ONU "no té un impacte formal en la investigació en curs" contra Assange.

   Tot i això, abans de donar a conèixer aquest divendres el resultat de la investigació, el grup d'experts va aclarir en un vídeo que la seva decisió és "legalment vinculant".

EL CAS ASSANGE

   Assange porta reclòs a l'ambaixada equatoriana a Londres des del 19 de juny del 2012, quan va sol·licitar asil polític al país sud-americà. Tot i que aquest li va concedir, el Regne Unit es va negar a donar-li un salconduit, insistint que té l'"obligació legal" d'extradir-lo a Suècia.

   El fundador de Wikileaks va ser objecte el 2010 de quatre denúncies per violència sexual a Suècia, de les quals tres ja han prescrit, tot i que encara segueix vigent el càrrec més greu, el de violació, que no decaurà fins al 2020.

   Assange va sol·licitar asil polític argumentant que es troba en un "estat d'indefensió" davant de la possibilitat que, una vegada a Suècia, sigui extradit als Estats Units, on suposadament s'està celebrant un judici secret, sense que Austràlia --el seu país d'origen-- ho impedeixi.

   El fundador de Wikileaks assegura que és víctima d'una "persecució política" per part dels Estats Units per revelar centenars de milers de documents classificats del departament d'Estat sobre les guerres a l'Iraq i Afganistan i sobre les relacions diplomàtiques amb altres països.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés