Publicat 20/10/2014 11:03

Els ministres d'Exteriors de la UE discutiran aquest dilluns com contribuir a frenar l'Ebola a Àfrica

Abordaran també la situació a Ucraïna i l'amenaça dels yihadistes de l'Estat Islàmic

BRUSSEL·LES, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers dels 28 discutiran aquest dilluns a Luxemburg com pot contribuir la UE a frenar l'epidèmia de l'Ebola a Àfrica Occidental i impedir així que s'estengui a territori comunitari. Els caps de la diplomàcia abordaran a més la situació a Ucraïna, tot i que es descarta que aixequin les sancions a Rússia, i l'amenaça dels yihadistes de l'Estat Islàmic.

Els 28 llançaran una nova crida per augmentar les contribucions financeres i logístiques per combatre l'Ebola a Sierra Leona, Guinea Conakry i Libèria. Fins ara, Brussel·les i els estats membre han aportat al voltant de 450 milions d'euros per a serveis sanitaris d'urgència i per ajudar els Estats afectats a atenuar els efectes de l'epidèmia sobre la seva economia i els serveis essencials.

Els caps de la diplomàcia sospesen ara convocar una nova conferència de donants per aconseguir més fons i nomenar un enviat especial de la UE sobre l'Ebola, com ha fet ja els Estats Units. També s'abordarà la posada en marxa d'un sistema d'evacuació del personal mèdic europeu que es troba a Àfrica Occidental que pugui resultar infectat.

A la reunió del Consell d'Exteriors acudirà també el comissari de Sanitat, Tonio Borg, que exposarà els ministres els resultats de la reunió sobre l'Ebola del passat 16 d'octubre. En ella es va acordar reforçar els controls sanitaris en els aeroports dels països africans afectats per impedir que els malalts viatgin i frenar així l'expansió de la malaltia. També s'estudia recollir en els aeroports d'arribada les dades dels passatgers per poder fer un seguiment i tenir-los localitzats els 21 dies que dura el seu període d'incubació.

La crisi de l'Ebola s'abordarà també en la cimera de caps d'Estat i de Govern que se celebra el 23 i 24 d'octubre a Brussel·les.

Els caps de la diplomàcia de la UE examinaran la situació a l'est d'Ucraïna i el grau de compliment de l'alto el foc acordat al setembre. Tot i això, de moment no està previst aixecar les sancions econòmiques imposades a Rússia per desestabilitzar la situació. Cap Estat membre ho ha demanat, tot i que la qüestió tornarà a revisar-se a final de mes, segons fonts europees.

Pel que fa a l'Estat Islàmic, els ministres d'Exteriors reiteraran la seva determinació a contenir-lo i derrotar-lo i discutiran la situació a l'Iraq i Síria. Brussel·les ja ha expressat la seva preocupació per la situació de seguretat i humanitària a la ciutat siriana de Kobané, i ha reclamat més cooperació entre la UE, Turquia i la resta de la comunitat internacional per contenir l'amenaça de l'Estat Islàmic.

Els 28 discutiran també la situació al Pròxim Orient i la decisió de Suècia de reconèixer l'Estat de Palestina. La iniciativa sueca podria arrossegar altres estats membre, com Irlanda, a fer el mateix en els pròxims mesos, segons les fonts consultades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés