Actualitzat 31/08/2016 10:01

Dones i nenes dediquen 200 milions d'hores al dia per recollir aigua, segons Unicef

Niñas en el departamento de Chiquimula (Guatemala)
EUROPA PRESS

MADRID, 31 ago. (EUROPA PRESS) -

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha afirmat aquest dimarts que les dones i nenes dediquen diàriament 200 milions d'hores per anar a recollir aigua, en el marc de la Setmana Mundial de l'Aigua a Estocolm.

"Imaginin-se simplement que 200 milions d'hores són 8,3 milions de dies, o més de 22.800 anys", ha dit el cap mundial d'Aigua, Sanejament i Higiene de l'Unicef, Sanjay Wijesekera.

"Seria com si una dona comencés amb el seu cub buit en l'edat de pedra i no arribés a casa amb l'aigua fins al 2016. Pensin en tot el que el món ha avançat en aquest temps. Pensin en tot el que podrien haver aconseguit les dones en aquest temps", ha recalcat.

L'Unicef ha destacat que el cost d'oportunitat de la falta d'accés a l'aigua recau de manera desproporcionada sobre les dones, agregant que "quan l'aigua no està al lloc on es viu i cal buscar-la, són les dones i nenes les qui ho paguen amb el seu temps i pèrdua d'oportunitats".

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible sobre aigua i sanejament planteja un accés universal i equitatiu a l'aigua potable segura i assequible amb vista a l'any 2030, aconseguint que tot el món tingui, en una ràdio d'un viatge d'anada i tornada de mitja hora com a molt, accés a ella.

Tot i això, l'Unicef ha apuntat que aquests viatges a Àfrica subsahariana suposen una mitjana de 33 minuts en zones rurals i de 25 minuts en zones urbanes.

En el cas d'Àsia, els temps són de 21 i 19 minuts, respectivament, si bé en alguns països les xifres poden ser majors. En els casos de Mauritània, Somàlia, Tunísia i Iemen, els trajectes d'anada són de més d'una hora.

L'organisme ha recalcat que, segons un estudi fet a 24 països subsaharians, quan el temps necessari era superior a 30 minuts van estar a càrrec de la recollida 3,36 milions de nens i nenes i 13,54 milions de dones adultes.

En el cas de Malawi, per exemple, l'ONU calcula que les dones que recullen aigua utilitzen uns 54 minuts de mitjana, mentre que els homes dediquen uns sis minuts a aquesta tasca. En el cas de Guinea i Tanzània, les dones dediquen 20 minuts, el doble que els homes.

Així, l'Unicef ha ressaltat que per a les dones implica conseqüències de gran abast, retallant el temps que tenen disponible per dedicar a les seves famílies, salut infantil, altres tasques de la llar i activitats d'oci.

En el cas dels nens i nenes, la recollida de l'aigua pot restar temps a la seva educació i a vegades fins i tot impedeix completament la seva assistència al col·legi.

IMPACTE SOBRE LA SALUT

D'altra banda, l'agència de l'ONU ha indicat que "quan l'aigua no està disponible a casa, tot i que es reculli d'una font segura, el fet que hagi de ser transportada i emmagatzemada incrementa el risc que estigui contaminada per excrements en el moment en què es begui".

En aquest sentit, ha argumentat que això augmenta el risc d'incidència de les malalties diarreiques, la quarta causa principal de mortalitat en nens menors de cinc anys, i una de les causes primàries de desnutrició crònica o retard en el creixement, que afecta 159 milions de nens en el món.

Més de 300.000 nens menors de cinc anys moren anualment --més de 800 al dia-- per malalties diarreiques a causa de les deficients condicions sanitàries d'higiene i sanejament o a l'aigua no potable.

"No importa on miris, l'accés a l'aigua potable marca la diferència en les vides de les persones", ha manifestat Wijesekera. "Les necessitats són clares, els objectius són clars. Les dones i els nens no han de passar gran part del seu temps en el que és un dret humà bàsic", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés