Actualitzat 31/03/2017 11:42

La directora de MSF diu que la resposta europea als refugiats és "lamentable i covard"

LONDRES, 30 nov. (Thomson Reuters Foundation/EP) -

La resposta oferta per les autoritats europees a la crisi de refugiats, que va afectar el 2015 a més d'1,3 milions de persones a tot el món, és "lamentable i covard", segons ha denunciat la presidenta internacional de Metges Sense Fronteres (MSF), Joeanne Liu, que ha instat la comunitat internacional a oferir un "paquet de benvinguda" als immigrants en comptes de construir reixes.

Els refugiats, provinents en la seva majoria del Pròxim Orient i l'Àsia, han provocat un augment de la tensió entre els països membres de la Unió Europea en relació amb les quotes d'immigrants.

Liu, que ha manifestat que l'acord de distribució establert entre Turquia i el bloc comunitari resulta "monstruós i hipòcrita", ha alertat que aquest ha establert un perillós precedent a la zona.

Segons la directora de MSF, l'enviament de refugiats a Turquia eximeix de responsabilitats legals i morals a les autoritats dels diferents països involucrats. "Això és verdaderament covard. És irresponsable", ha indicat Liu en el marc de la conferència anual sobre els Drets de les dones que organitza la Thomson Reuters Foundation.

Liu ha denunciat en reiterades ocasions que la comunitat internacional ha estat vulnerant la Convenció de Refugiats del 1951 així com altres acords humanitaris internacionals posats en marxa per protegir aquells sectors de la població més vulnerables.

"Una vegada li vaig preguntar a una mare a Grècia per què fugia. Em va mirar i em va dir que era la pregunta més estúpida del món. Em va contestar que a Síria morien cada dia, que ningú arriscaria la vida d'un fill a bord d'una bassa per gust", ha asseverat Liu.

L'organització ha assenyalat que més de 12.000 persones han mort durant els últims tres anys intentant creuar el Mediterrani. Molts d'ells intentaven arribar a les costes italianes des d'Àfrica, fugint de la violència i la pobresa.

MSF, que va guanyar el premi Nobel de la Pau el 1999 i està portant a terme operacions de rescat al Mediterrani, va anunciar el juny que no seguiria acceptant fons de la Unió Europea ni d'estats membre en protesta per les polítiques migratòries establertes.

PAQUET DE BENVINGUDA

La directora de l'organització ha afirmat que aquells que arriben a Europa han de rebre un "paquet de benvinguda" que inclogui menjar, allotjament, roba, aigua i sanitat. "No parlo de res luxós. La gent manca d'allò més bàsic", ha manifestat Liu.

Un mínim de 65,3 milions de persones es van veure obligades a abandonar els seus llocs d'origen el 2015, fet que suposa un augment del 50% durant els últims cinc anys, segons dades de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), que mostren que els països en vies de desenvolupament acullen al 86 % dels refugiats de tot el món.

Liu ha mostrat estar profundament preocupada per l'actitud de les autoritats. "Tant de temps ha passat ja des de la Segona Guerra Mundial que els europeus no recorden què significa no tenir més opció que fugir a una altra part?", ha indicat Liu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés