Actualitzat 31/03/2017 10:50

La Defensora del Poble Europeu sobre els refugiats: "La història ens jutjarà durament"

MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

La Defensora del Poble Europeu, Emily O'Reilly, ha afirmat aquest dimecres a Madrid, que "la història jutjarà molt durament" els Estats Membre de la Unió Europea per la gestió de la crisi de refugiats, tot i que ha subratllat que també hi ha hagut "èxits" per part d'institucions i ciutadans que "s'han enfrontat a la voluntat dels seus governs i han obert les seves cases, sobretot a Grècia i Itàlia".

"Quan veiem com la gent s'ofega davant els nostres ulls, en les nostres platges, el nostre fills i els nostres nets, quan llencin la vista endarrere, ens preguntaran com ho vam poder permetre", ha advertit O'Reilly durant un esmorzar informatiu en el qual ha estat presentada per la seva homòloga espanyola, Soledad Becerril.

La Defensora europea ha assegurat que es tracta d'una crisi de refugiats, no d'una crisi migratòria, "perquè són persones que fugen de la persecució", cosa que l'amoïna "moltíssim". En aquest sentit, ha alertat sobre la repercussió que pot tenir la victòria de Donald Trump amb els seus missatges "antiimmigratoris i racistes" a Europa, on estan eclosionant líders "populistes" contraris a l'acollida de refugiats.

"Tot i que tots puguem sentir vergonya d'aquí a uns anys, hem de reconèixer que s'han fet coses importants per protegir aquestes persones", ha subratllat Emily O'Reilly, que ha valorat el paper de les institucions europees en matèria humanitària. Tot i això, ha admès que hi ha "moltes coses" que no estan sota el seu control, sinó que requereixen "decisió política".

La Defensora ha indicat que els ciutadans espanyols són els que més recorren a la seva institució i que de les 261 investigacions que s'han realitzat, 27 provenien de reclamacions d'espanyols. Un dels últims temes analitzats després d'una queixa espanyola ha estat precisament sobre l'acord entre la Unió Europea i Turquia relatiu als refugiats. "Els espanyols estan preocupats per com s'està gestionat aquesta crisi", ha postil·lat.

Preguntada per com ha actuat Espanya en aquest assumpte, O'Reilly no ha volgut entrar a valorar aquesta qüestió i ha subratllat que la seva institució s'ha fixat, sobretot, en els països europeus que "s'han negat a acollir refugiats", una "reacció", que, segons la seva opinió "no mereixen" aquestes persones.

Un altre dels assumptes als quals ha hagut de respondre durant aquesta trobada informativa ha estat sobre la lentitud de la justícia europea, un tema que, segons la Defensora, s'ha volgut solucionar duplicant el nombre de jutges, però que no acabat d'arreglar-se perquè també caldria augmentar el nombre de les persones que fan la feina preparatòria de les instruccions judicials.

O'Reilly ha assegurat que la seva oficina "vigila" el funcionament dels tribunals i ha admès que la crisi econòmica ha provocat una allau de recursos que ha "agreujat la tardança" dels procediments. En aquest sentit, ha recordat que ella no té la competència de posar multes als jutges que s'endarrereixen, com en canvi sí que fa algun defensor europeu dins el seu àmbit.

Preguntada per la transparència de les ONG a la Unió Europea la Defensora ha admès que existeixen "conflictes d'interessos" i considera que aquestes organitzacions han d'inscriure's en el registre de transparència i "sotmetre's a les mateixes regles que qualsevol empresa". "Les ONG han de ser transparents pel que fa al seu finançament i grups de pressió com qualsevol entitat privada", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés