Publicat 27/01/2015 18:39

El Congrés Mundial Jueu adverteix que l'actual "tempesta d'odi antisemita" porta a Auschwitz

Fotos del campo de concentración de Auschwitz
EUROPA PRESS

Ronald S. Lauder davant de líders de 40 països: "No deixem que això passi una altra vegada"

AUSCHWITZ, 27 gen. (De l'enviada especial d'Europa Press Laura Ramírez) -

El president del Congrés Mundial Jueu, Ronald S. Lauder, ha demanat als governants del món que combatin "la tempesta d'odi" que hi ha a Europa i el món perquè "l'antisemitisme" porta a llocs com Auschwitz.

"Quan països sencers són plens d'odi antisemita, això condueix a llocs com Auschwitz", ha advertit, i alhora ha afegit que "si cada govern no actua ràpid, la tragèdia d'aquest lloc terrible enfosquirà un altre cop el món".

Així ho ha assegurat aquest dimarts des d'Auschwitz, dirigint-se a representants de 40 nacions, entre les quals hi ha Espanya --representada pel president del Congrés, Jesús Posada-- presents a l'acte de commemoració del 70 aniversari de l'alliberament del camp alemany nazi de concentració i extermini Auschwitz-Birkenau, a Polònia.

"Vostès són persones decents. Però a causa d'on estem i pel que aquest lloc significa, els seus governs han de plantar-se davant d'aquesta nova onada d'odi. Les escoles han d'educar en la tolerància a tots", ha subratllat. També ha reclamat que "qualsevol país que parli de l'aniquilació d'un altre país" sigui "exclòs de la família de les nacions".

"Tot govern ha de tenir tolerància zero absolutament a qualsevol mena d'odi", ha afegit. Aquest camp d'extermini, segons ha remarcat, recorda que "la propaganda porta a l'antisemitisme" i que "l'antisemitisme creixerà si ningú en parla". "El silenci del món condueix a Auschwitz, la indiferència del món condueix a Auschwitz, l'antisemitisme en el món condueix a Auschwitz. No deixem que això passi una altra vegada", ha alertat.

ATACS A PARÍS

Segons ha explicat Lauder, en el seu discurs no podia ignorar el que està passant avui al món, després dels recents atacs a París, a Europa i al món.

"Els jueus són objectiu a Europa una vegada més, les sinagogues i negocis jueus són atacats. Hi ha demostracions massives amb milers de persones cridant amenaces de mort a l'Estat d'Israel i als jueus", ha concretat.

UNA EUROPA SEMBLANT AL 1933 I NO AL 2015

Actualment, segons ha indicat, Europa es desperta "envoltada d'antisemitisme un altre cop i sembla més el 1933 que el 2015". "Una altra vegada els joves jueus tenen por a París, Budapest i Londres. Les famílies se'n van d'Europa", ha apuntat.

En aquest sentit, s'ha preguntat "el perquè d'aquesta tempesta d'odi" i ha apuntat que "durant dècades s'han explicat mentides sobre Israel: que és la causa dels problemes de cadascun, que els israelians són els dolents del segle XXI, que Israel no té dret a existir". I això, segons la seva opinió, és una oportunitat per atacar els jueus.

En tot cas, ha puntualitzat que no només els jueus són objectiu d'aquesta "onada d'odi" sinó també els cristians "massacrats a Àfrica i Síria"; les nenes assassinades a l'Afganistan per voler anar a l'escola; els periodistes assassinats a Orient Mitjà i "aquí mateix, a Europa".

Finalment, Lauder ha recordat que l'Holocaust va ser dissenyat pels nazis per matar més d'un milió de jueus "per la raó de ser jueus" però ha afegit que "hi va haver complicitat de gairebé tots els països d'Europa".

KOMOROWSKI: GUARDIANS DE LA MEMÒRIA

Per la seva banda, el president de Polònia, Bronislaw Komorowski, que ha donat la benvinguda, ha subratllat que els 300 supervivents presents aquest dimarts a Auschwitz són els verdaders protagonistes, ja que són els "guardians de la memòria" del que va passar en aquest lloc.

A més, ha afegit que és un moment per "defensar la llibertat, la justícia, la tolerància, el respecte" enfront de la "xenofòbia i l'antisemitisme". També ha recordat les paraules de Joan Pau II quan va estar a Auschwitz just fa deu anys amb motiu del 60 aniversari i ha dit que era "un compte dolorós amb la consciència de la humanitat".

Durant la commemoració, han donat el seu testimoni tres supervivents. Entre ells, Halina Birenbaum, nascuda el 1929, que va sobreviure quan era una nena al Gueto de Varsòvia i a camps de concentració i extermini; i Kazimierz Albin, nascut a Cracòvia el 1922, del primer grup de presoners polítics transportats a Auschwitz, que va escapar del camp el febrer del 1943.

També ha recordat la seva història Roman Kent, nascut el 1929 a Lódz, que va ser presoner d'Auschwitz, Gross-Rosen i altres camps de concentració, el qual s'ha preguntat com va oblidarà l'"olor de carn cremada", aquella "horrible experiència". Aquest supervivent ha instat els líders del món a "recordar" i a "educar en la tolerància", un treball que, segons ha precisat, cal fer tant a casa com a l'escola.

Entre llàgrimes i aplaudiments dels assistents, aquest supervivent de 86 anys ha exclamat que no vol que el seu passat sigui el futur dels seus nens. Per aquesta raó, ha insistit en la necessitat de "tolerància i pluralisme" i de combatre l'antisemitisme i el racisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés