Actualitzat 24/03/2017 12:42

La Casa Blanca adverteix que si no s'aprova la reforma sanitària els EUA haurien de "carregar" amb l'Obamacare


DONALD TRUM

MADRID, 24 Març (EUROPA PRESS) -

La Casa Blanca ha advertit aquest dijous que si no s'aprova el projecte per desmantellar la legislació sanitària impulsada per l'expresident Barack Obama aquest divendres, el Govern de Donald Trump podria veure's obligat a haver de "carregar" amb el conegut Obamacare.

El director de Pressupostos de Trump, Mick Mulvaney, ha estat l'encarregat de llançar l'ultimàtum, després d'una maratoniana jornada al Capitoli que ha acabat amb l'ajornament de la votació que la Cambra de Representants tenia previst celebrar aquest dijous per començar a desmantellar la reforma sanitària després que un ampli nombre de republicans hagi posat en escac la proposta dels seus companys.

Encara que els republicans compten amb majoria a la Cambra Baixa, només poden permetre's perdre el vot de 21 companys, ja que els demòcrates estan units en el 'no'. Segons NBC News, almenys 30 republicans s'inclinaven aquest dijous pel vot en contra, bé per considerar la reforma poc ambiciosa o bé per temor a enfadar els votants de la seva circumscripció.

Trump havia dit prèviament als republicans que podrien arribar a perdre els seus escons si no voten posar fi a la legislació sanitària del seu predecessor, segons recull la CNN.

El Partit Republicà ha posat sobre la taula un nou pla sanitari que derogaria els impostos creats per l'Obamacare, retiraria finançament per al programa d'ajuda MedicAid i eliminaria els càstigs per als qui no contractin cap assegurança.

El moviment crític més actiu ha estat el Caucus de la Llibertat, que aglutina congressistes conservadors. El seu responsable, Mark Meadows, s'ha reunit aquest dijous amb el president, a qui va plantejar peticions que ha considerat "molt raonables" i que espera que siguin introduïdes en el text.

Meadows va advertir en declaracions als mitjans que el document no tenia "suficients vots" per tirar endavant, cosa que s'han negat a admetre públicament els principals responsables del partit, entre ells el president de la Cambra Baixa, Paul Ryan.

Després d'hores d'especulacions, finalment a la tarda s'ha confirmat el que ja tots donaven per descomptat i s'ha ajornat la votació, malgrat que amb prou feines una mica abans el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, ho negava: "Res no em porta a pensar-ho".

Una altra portaveu de la Presidència, Sarah Huckabee Sanders, ha assegurat a NBC News que la votació tindrà lloc aquest divendres i ha atribuït el retard a raons logístiques, perquè els legisladors no haguessin de votar de matinada. En aquest sentit, ha afirmat que el debat començarà aquest dijous.

L'ajornament suposa un simbòlic cop per als plans de Trump i dels republicans, que aspiren a concloure tots els tràmits abans del recés previst per a principi del mes d'abril. El mateix president ha admès aquest dijous que el resultat havia de ser "molt atapeït", si bé s'ha mostrat optimista i ha subratllat que existeix "una possibilitat" que el projecte tiri endavant, segons l'agència de notícies Reuters.

SETÈ ANIVERSARI

La reforma sanitària d'Obama compleix precisament aquest dijous set anys. L'expresident ha aprofitat l'aniversari per difondre un comunicat amb el qual ha reivindicat un llegat que va proclamar "que l'atenció sanitària no és el privilegi d'uns pocs, sinó el dret de tots".

L'Obamacare va incorporar al sistema uns 20 milions de nord-americans sense assegurança, mentre que el nou pla deixaria fora 14 milions en només un any, segons l'anàlisi de l'Oficina Pressupostària del Congrés. Per a l'any 2026, uns 24 milions de persones s'haurien quedat sense assegurança mèdica.

"Gràcies a la llei, (actualment) el 90 per cent dels nord-americans estan assegurats, la major taxa de la nostra història", ha recalcat Obama. Els avanços en assistència preventiva o la millora de la qualitat assistencial "han evitat gairebé 100.000 morts fins ara", ha afegit.

Per a l'expresident, "la realitat és clara", i és que "els Estats Units són avui més forts" gràcies a la reforma que ell mateix va impulsar. Obama ha advertit que queda feina a fer, per exemple en matèria de reducció de costos, i ha instat republicans i demòcrates a mirar de trobar "solucions" comunes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés