Actualitzat 16/12/2014 16:49

Sydney homenatja les víctimes de la cafeteria

SYDNEY, 16 (EUROPA PRESS)

Milers de persones han recordat aquest dimarts als carrers de Sydney les víctimes del segrest d'una cafeteria que va acabar amb tres morts, inclosos dos dels ostatges. Les autoritats, mentrestant, es pregunten per què el fals clergue Man Haron Monis no estava sota vigilància i opten per la cautela entorn dels motius i circumstàncies de l'assalt policial.

   El fals clergue Man Haron Monis, de 50 anys, va irrompre al Lindt Chocolate Cafe de Martin Place a primera hora de dilluns i va prendre 17 persones com a ostatges. L'assalt va concloure la matinada de dimarts, després que la policia irrompés a l'establiment després d'un suposat tiroteig a l'interior.

   Les autoritats han confirmat la mort de l'assaltant i de dos dels ostatges: l'encarregat de la cafeteria, Tori Johnson, i Katrina Dawson, advocada de professió. Fonts esmentades per la cadena ABC han assenyalat que els trets van començar quan Johnson va intentar arrabassar l'arma al segrestador en pensar que estava adormit i han assegurat que Dawson va intentar protegir una amiga embarassada de les bales.

   Milers de persones han acudit aquest dimarts de manera espontània a Martin Place per retre homenatge, amb flors i un llibre de condols, a les víctimes de la tragèdia. Les banderes dels edificis oficials també han onejat a mitja asta com senyal de duel.

   El primer ministre australià, Tony Abbott, també ha acudit a dipositar flors al lloc, des d'on ha recordat les víctimes de l'"horrible" assalt. "Sydney ha patit el terrorisme per primera vegada en més de 35 anys", ha lamentat, en recordar un esdeveniment que passarà a la història d'Austràlia.

   L'arquebisbe de Sydney, Anthony Fisher, ha recordat en una missa els "herois" que han perdut la vida. Tres dones més que van quedar retingudes en el setge --de 43, 52 i 75 anys-- i que van quedar ferides es trobaven estables aquest dimarts, mentre que l'agent que va patir una ferida de bala menor ha rebut l'alta.

HISTORIAL CRIMINAL

   Abbott s'ha preguntat aquest dimarts per què Man Haron Monis no estava en cap llista del Govern de vigilància terrorista tot i tenir un llarg historial criminal, d'inestabilitat mental i una estreta relació amb l'extremisme. De fet, ha reconegut que "aquesta és la pregunta que ens fem tot els membres de la Comissió de Seguretat Nacional".

   "Com pot algú que ha tingut una llarga i accidentada història no estar a la llista de vigilància apropiada i com pot algú així passar com una persona totalment normal entre la comunitat?", ha lamentat el primer ministre.

   "Havia enviat cartes ofensives a les famílies dels soldats australians morts a l'Afganistan i va ser declarat culpable per aquesta motiu. També havia publicat material gràfic extremista a Internet", ha afegit el cap de Govern. I per aquesta raó, Abbott ha considerat que "clarament hi ha lliçons per aprendre" davant del que ha passat.

   Així i tot, ha destacat que fins i tot si el clergue, al qual ha definit com un "individu malalt i pertorbat", hagués estat sota vigilància les 24 hores del dia, la tragèdia no es podria haver evitat.

   "És molt probable, sens dubte possible, que aquest incident s'hauria produït a causa que el nivell de control sobre la persona que es necessitaria per evitar-lo seria molt molt alt", ha explicat.

EN LLIBERTAT

   Segons 'The Age', Monis va ser posat en llibertat sis dies després que entressin en vigor els polèmics canvis en les lleis de llibertat sota fiança. Si s'entén que no existeix un risc cap a la comunitat, la persona pot gaudir de la llibertat després del previ pagament d'una fiança.

   Ara, el Govern de Nova Gal·les del Sud ha reforçat les lleis que es podran tornar a aplicar a partir del pròxim mes de gener. El primer ministre de l'estat, Mike Baird, ha apuntat que les normes poden endurir-se més arran d'una investigació estatal i federal que intentarà aclarir com Monis va passar a través de la xarxa del sistema judicial.

   "Tots estem indignats perquè aquest home estava al carrer. La comunitat té tot el dret a sentir-se molest. Jo estic molt molesta", ha denunciat. "Podem fer-ho millor? Això és exactament en què estem treballant amb el Govern federal", ha anunciat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés