Actualitzat 26/02/2015 16:46

Depressió, ansietat i estrès posttraumàtic, principals conseqüències en salut de víctimes del tràfic de persones

Anesvad, trata de blancas
Foto: ANESVAD

MADRID, 26 Feb. (EUROPA PRESS)

Més del 61,2% de les persones que han estat víctimes del tràfic d'éssers humans pateixen depressió; el 42,8% ha patit ansietat i un 38,9% s'han vist afectats per un trastorn d'estrès posttraumàtic, segons publica el primer estudi que aborda les conseqüències en la salut de la tràfic, publicat recentment per 'The Lancet Global Health'.

   Tot i que es pogués pensar que les principals conseqüències per a la salut són físiques, el cert és que només el 22% dels enquestats havien patit una lesió greu a la feina, com ara talls profunds, lesions al coll o esquena, lesions als ulls o fins i tot perdre una extremitat; i, d'ells, únicament el 28% han informat haver rebut atenció mèdica per la lesió.

   L'informe, que ha estat promogut per Anesvad i ha comptat amb la col·laboració de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i London School of Hygiene & Tropical Medicine, mostra que en el cas de l'atenció mèdica per problemes físics, el nombre més elevat d'assistències sanitàries es van deure a mals de cap, marejos i mal d'esquena.

   Una de les dades més dramàtiques de l'estudi és el que mostra que el 5,2% havia intentat suïcidar-se en l'últim mes; cal tenir en compte que l'estudi destaca l'abús físic i psicològic freqüent, així com les dures condicions de treball de les víctimes en sectors com l'agricultura, fàbriques o la pesca.

   A les seves conclusions mostra que fins a un 48% han patit violència física o violència sexual, o totes dues; i, com a mínim, un 35% de les dones i les nenes van reportar violència sexual; el 47% va ser amenaçat i el 20% van ser tancats en una habitació.

   Segons la professora d'Epidemiologia a la London School of Hygiene & Tropical Medicine i autora principal de l'estudi, la doctora Ligia Beso, aquesta investigació és necessària per "identificar formes eficaces de suport psicològic que es poden implementar fàcilment en entorns de baixos recursos i en poblacions multiculturals".

   A tot el món s'estima que més de 18 milions de persones --homes, dones i nens-- són víctimes del tràfic amb finalitats d'explotació laboral o sexual, en definitiva, a tasques forçoses. Aquesta xifra no deixa de ser una previsió, ja que no se sap realment quanta gent es pot veure afectada per excessives hores extraordinàries de treball forçós: amb la llibertat restringida, males condicions de vida, amenaces o violència greu han estat més propensos a reportar problemes de salut mental.

   L'estudi, que ha comptat amb la participació directa de 1.015 supervivents del tràfic de diversos centres d'atenció de víctimes a Tailàndia, Cambodja i Vietnam, es presenta aquest divendres a Bangkok (Tailàndia), on diferents experts pretenen donar una radiografia amb detall les conseqüències sobre la salut en aquelles persones víctimes del tràfic amb fins d'explotació laboral o sexual en aquesta regió del planeta.

   "Els nostres resultats posen de relleu que els supervivents de la tràfic al sud-est asiàtic necessiten urgentment l'accés a l'atenció de salut (al principi en l'Atenció primària i després especialitzada) per fer-se càrrec d'una sèrie de necessitats, i que la cura de la salut mental ha de ser un component essencial d'aquest", afirma Petó.

NO HI HA UN PERFIL ÚNIC DE VÍCTIMA

   Entre els supervivents del tràfic enquestats s'han trobat alts nivells d'abús i danys greus associats amb el tràfic d'éssers humans. Per primera vegada, els resultats revelen problemes greus de salut física i mental que experimenten els homes, dones i nens/es víctimes de tràfic que es veuen abocats per màfies a tasques forçoses i l'explotació sexual al sud-est asiàtic.

   Investigadors de LSHMT i l'OIM van entrevistar cara a cara 1.015 supervivents del tràfic a centres d'acollida i reinserció social de Tailàndia, Cambodja i Vietnam i van concloure que els principals sectors d'explotació són el tràfic amb fins sexuals (32%), la pesca (27%), i les fàbriques (13%).

   "El nostre estudi mostra que no hi ha un perfil únic d'una víctima de tràfic. Parlem amb homes, dones i nens de totes les edats, de diferents països, i amb una gamma d'experiències d'explotació diferents", afirma la doctora Cathy Zimmerman, autora de l'estudi de la LSHMT.

   "Creiem que l'àmplia varietat de sectors laborals en què es produeix l'abús, mostra clarament la necessitat de més regulació governamental en aquests països, més normes de salut i seguretat estrictes, i les inspeccions periòdiques dels sectors que són susceptibles al tràfic de persones", afegeix Zimmerman.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés