Publicat 20/04/2015 19:15

El Govern va ordenar "guardar silenci" als acusats del cas Nisman

ALBERTO NISMAN
FACEBOOK

BUENOS AIRES, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Cristina Fernández de Kirchner va ordenar als acusats pel fiscal del cas AMIA, Alberto Nisman, "guardar silenci" després que el representant del Ministeri Públic presentés una denúncia contra diversos alts càrrecs per encobrir els sospitós iranians d'aquest atemptat.

El portal de notícies Infobae ha difós aquest dilluns els 40.000 arxius d'àudio dels quals Nisman es va servir per investigar el cas AMIA i sobre els quals va basar la denúncia que va presentar el passat 14 de gener contra Fernández de Kirchner i altres alts càrrecs.

Les gravacions recullen anys de converses entre destacats 'kirchneristes' i implicats en el cas AMIA, escoltes telefòniques que van ser autoritzades pel jutge Rodolfo Canicoba Corral i fetes per la Secretaria d'Intel·ligència (SI).

"Una de les funcions de la premsa és la d'intentar impedir que els governs escatimin la veritat als seus ciutadans i els privin d'una de les principals eines de control del poder en una democràcia", ha defensat Infobae.

"GUARDAR SILENCI"

Entre totes aquestes converses destaquen les mantingudes entre el 14 i el 20 de gener per Jorge 'Yusuf' Jalil, un argentí d'origen libanès vinculat a Mohsen Rabbani, un dels sospitosos iranians de l'atemptat contra l'AMIA.

El 14 de gener, el dia que Nisman va presentar la seva denúncia, Jalil va parlar per telèfon amb el dirigent sindical Luis D'Elía, amb el secretari d'Accés a l'Hàbitat, Rubén Pascolini i amb el líder esquerrà Fernando Esteche.

"Estic mirant les notícies... estic gelat, 'boludo', de les notícies que estic sentint. Va contra tot, això", diu Jalil a D'Elía, sorprès per la denúncia de Nisman en la primera conversa telefònica d'aquell dia.

"El que em demanen a Presidència és que, fins a no tenir tot escrit i altres, guardem silenci, eh?, fins a no saber bé de què es tracta", li diu el dirigent sindical. "No parlem més per telèfon", diu.

Minuts després, Jalil truca a Esteche, que li reitera les instruccions de la Casa Rosada: "El que volen és que tanquis la boca", cosa a la qual el líder musulmà respon: "Sí, tancaré la boca".

"ESTRATÈGIA COMUNA"

Esteche també li indica que el secretari d'Intel·ligència, Óscar Parrilli, i el secretari Legal i Tècnic de la presidència, Carlos Zannini, es reuniran amb els assenyalats per Nisman en la denúncia per dissenyar "una estratègia comuna".

L'encarregat d'organitzar aquesta trobada hauria estat Pascolini. De fet, després de parlar amb Esteche, Jalil parla amb un tal 'Pasco', que seria ell, i li diu: "Si volen consensuar alguna cosa de Casa de Govern, nosaltres estarem asseguts".

Tot i això, Jalil adverteix que, si finalment no hi ha reunió entre "tots" els acusats per Nisman, actuarien en solitari. "Tallarem sols per veure què es fa", li diu, cosa a la qual 'Pasco' respon: "No, no, no", reiterant així l'ordre de "guardar silenci".

CAS NISMAN

Nisman va ser trobat mort el passat 18 de gener en la cambra de bany de casa seva de Buenos Aires amb un tret al cap. Tot i que al principi el cas es va vendre com un suïcidi, les successives proves han desmuntat aquesta hipòtesi, i apunten a un assassinat.

El fiscal va morir quatre dies després que presentés una denúncia contra la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, per suposadament encobrir els sospitosos iranians de l'atemptat perpetrat contra l'AMIA.

La denúncia de Nisman va prosperar, tot i la seva mort, gràcies al fiscal Gerardo Pollicita, que va arribar a imputar Fernández de Kirchner. El jutge Daniel Rafecas ha tombat els càrrecs però Pollicita hi ha recorregut, per la qual cosa serà la Cambra Federal qui decideixi sobre el destí d'aquesta denúncia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés