Actualitzat 28/04/2016 11:12

El 86% de la població mundial no té llibertat de premsa, segons un informe

Mapa de la libertad en el mundo
FREEDOM HOUSE

MADRID, 28 Abr. (EUROPA PRESS) 

   La llibertat de premsa ha caigut en l'àmbit mundial i està en el nivell més baix dels últims dotze anys, segons un informe del 'think tank' Freedom House que adverteix que només el 14% de la població gaudeix d'un escenari en el qual es garanteix la cobertura política i la seguretat dels periodistes, el Govern amb prou feines interfereix en els mitjans i la premsa no pateix flagrants pressions legals o econòmiques.

   Freedom House estima que quatre de cada deu habitants del planeta tenen un sistema informatiu "parcialment lliure", mentre que un 46% viu en zones on directament no existeix un mínim respecte per a la llibertat de premsa.

   Per països i territoris, Bielorússia, Crimea, Cuba, Guinea Equatorial, Eritrea, l'Iran, Corea del Nord, Síria, el Turkmenistan i l'Uzbekistan encapçalen la llista de les zones amb menys respecte per aquest dret bàsic, segons l'informe divulgat aquesta setmana.

   Les dades del 2015, no obstant això, situen Bangla Desh com el país on més ha empitjorat la situació, ja que registra un descens de set punts en comparació de les dades de l'any precedent. A Bangla Desh el segueixen els empitjoraments a Turquia (sis), Burundi (sis), França (cinc), Sèrbia (cinc), el Iemen (cinc), Egipte (quatre), Macedònia (quatre) i Zimbàbue (quatre).

   La directora de recerca de 'Freedom of the Press', Jennifer Dunham, ha lamentat que a Turquia i els països del Pròxim Orient "els governs i els grups milicians han pressionat els periodistes i els mitjans perquè prenguin partit". La consigna és clara: "O estàs amb nosaltres o contra nosaltres".

   No obstant això, Dunham també ha alertat que la llibertat de premsa no només es ressent en "societats repressives", sinó en zones d'Europa en les quals s'han produït amenaces terroristes o s'han aprovat lleis en matèria de vigilància i seguretat que han acabat per perjudicar la tasca de la premsa.

RESISTÈNCIA

   L'informe destaca que, enfront de les amenaces i la repressió, ha sorgit un nou corrent de periodistes i bloguers que intenten sortejar tot tipus d'obstacles, i sovint posen en risc les seves pròpies vides.

   Freedom House cita com a exemples els casos d'un col·lectiu de Raqqa (Síria) que informa clandestinament del que passa sobre el terreny i dels periodistes de recerca en països com Mèxic, el Brasil o Colòmbia.

   Dunham ha apuntat que, en el cas de Mèxic, "els periodistes que cobreixen casos de crim organitzat i corrupció s'enfronten a nivells extrems de violència". El Govern, ha afegit, "ha estat completament incapaç, o no ha volgut, resoldre el problema".

   A Cuba, Veneçuela i l'Equador, la principal font de pressió són les mateixes autoritats, segons l'informe, que critica de forma específica les sancions imposades per l'organisme equatorià regulador dels mitjans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés