Actualitzat 31/03/2017 03:42

Zeynep Oral (Premi PEN Català): "Si hi ha un pres de manera injusta jo també ho estic"

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora i activista turca Zeynep Oral ha rebut aquest dilluns el VII Premi Internacional Veu Lliure-PEN Català com una gran mostra de solidaritat a tots els empresonats, així com a periodistes i escriptors que pateixen la persecució del que defineix com a autoritarisme de l'Estat turc: "Si hi ha una persona a la presó de manera injusta, jo també hi estic. Tots estem a la presó".

En roda de premsa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) abans de la seva conferència 'Autoritarisme i censura' a les 18.30 hores, Oral ha lamentat que deu dels treballadors i col·laboradors del seu diari 'Cumhuriyet' estan empresonats sense raó.

"Ells mai han tocat un arma i mai han estat implicats en actes de violència. Tenen diferents visions i estan acusats de terrorisme", ha deplorat Oral, que ha dit que aquestes deu persones formen part dels 144 col·laboradors, escriptors, periodistes i editors empresonats a Turquia actualment.

Ha celebrat totes les mostres de suport i solidaritat rebudes, perquè l'han ajudat a aparcar la sensació de soledat soferta en la seva tasca diària que fa amb major zel i intel·ligència després de creuar les barricades, tancs i policies que es troben a les portes del seu diari: "No ens podrirem a la presó, i aquesta és la riquesa més gran que tenim".

Segons Oral, "si no existeix la llibertat d'expressió, no hi ha cap tipus de llibertat ni drets humans ni creativitat ni consciència de la realitat, plataforma de diàleg, visió de futur ni perspectiva de realitat".

La periodista ha manifestat una gran decepció amb la UE, EUA i el món occidental, i ha arribat a acusar la UE d'actuar amb "hipocresia" en relació amb l'anhel turc de formar part de la Unió.

"Hem rebut massa humiliació per part d'Europa, i hem estat empesos al radicalisme", ha denotat l'activista, que ha observat que a final dels 90 Turquia estava molt més preparada que ara per integrar-se a la UE, i ara la major part de la població ja no fa aquesta aposta, ha dit.

Ha demanat a Europa que doni suport a la gent que es troba a la presó, i que es converteixi en la veu dels qui no poden parlar perquè "avui hi ha por a parlar", ha constatat, i alhora ha insistit que aquest no és el seu cas, malgrat l'actual estat d'emergència.

SENSE POR D'ESCRIURE

"No sento por quan escric. Hem passat aquest límit. Però em sento molt rabiosa i furiosa i trista", ha remarcat sobre la situació, i acompanyada de la directora del PEN Català, Carme Arenas.

Per a aquest any, el PEN Català ha escollit una metàfora visual del fotògraf Manel Esclusa, que ha destacat que "la fotografia és una escriptura també" i, per tant, no exempta de problemes sobre la llibertat d'expressió.

Ha carregat contra la decisió del Parlament de requisar les cambres als informadors i mitjans gràfics, que ha considerat una "persecució i negació de la llibertat d'expressió".

Sobre el cartell, que recrea un cel fosc en tempesta i una bombeta apagada, ha explicat que el fet que no estigui encesa és una metàfora sobre la repressió i censura del món de les idees.

CICLE SOBRE TURQUIA

El director del CCCB, Vicenç Villatoro, ha destacat que la conferència d'Oral aquest dilluns, juntament a la qual dijous pronunciarà Elif Shafak, podrien convertir-se en un petit cicle sobre el que passa a Turquia, i també en els "límits i perifèries de l'Europa contemporània".

A més, ha destacat el paper central de les persones que des de l'àmbit de l'escriptura i el periodisme vetllen pels drets a la llibertat d'informació i d'expressió i els drets de les minories.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés