Actualitzat 03/03/2015 13:25

Xavier Bosch vira al romanticisme amb la història d'amor "a raig" 'Algú com tu'

El periodista y escritor Xavier Bosch
Foto: EUROPA PRESS

"Sóc un romàntic de cap a peus", explica el Premi Ramon Llull

   BARCELONA, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El periodista i escriptor Xavier Bosch dóna un gir al romanticisme amb la història d'amor "a raig" 'Algú com tu' (Planeta), amb la qual ha guanyat el Premi Ramon Llull 2015, dotat amb 60.000 euros, i que aparca les aventures del seu periodista investigador Daniel Santana.

   En una entrevista d'Europa Press aquest dimarts, Bosch ha explicat que en el moment actual amb tantes incerteses "feia falta reivinidicar l'amor com a palanca que mou el món: és la resposta".

   Segons la seva opinió, l'única manera de fer aquesta crida a l'amor era a través de la història dels seus personatges, els qui es despullen i deixen anar els seus sentiments, tot això lluny d'una novel·la cursi o digna d'una comèdia de Meg Ryan, i és en contraposició a això "una història de sentiments a raig, brutal, que sorprèn i emociona".

   En la novel·la, Gina redescobreix la història d'amor dels seus pares --el galerista parisenc Jean-Pierre Zanardi i la barcelonina Paulina Homs--, un viatge que serà una apassionant investigació amb un punt de misteri pel passat dels personatges, tot i que no és una novel·la policíaca, ha avisat.

   "Hi ha més de mi a 'Algú com tu' que a les novel·les de Dani Santana", ha dit Bosch, que ha confessat sentir-se identificat amb la recerca de Gina sobre la seva mare i amb l'esperit apassionat i culte de Jean-Pierre.

   Bosch --exdirector de l''Avui' i expresentador del programa 'Àgora'-- ha assegurat que per la seva feina i el seu físic sempre ha semblat un home molt seriós, fort i rígid: "Jo sóc un romàntic de cap a peus", ha reivindicat, afegint a més que algú ens ha fet creure que la vida la marca la política quan en realitat la marca la cultura.

   Per aquesta raó, ha apuntat que estaria bé que els diaris s'atrevissin a obrir amb la pàgina de cultura, una secció que acostuma a estar formada per necrològiques de persones que ens han emocionat demostrant fins a quin punt és important la cultura.

ROSA NOVELL I FRANCESC GARRIGA

   Per aquesta raó, ha lamentat que es presti atenció a les pàgines de cultura només quan aquestes persones han mort: "Potser no hem parlat suficient de Rosa Novell i de Francesc Garriga, quan ells ens han fet gaudir".

   En aquesta reivindicació a la cultura el seu protagonista masculí és un galerista de París, fet que li ha permès fugir de la hiperintoxicació de les tertúlies televisives: "Als museus i a les galeries sovint ens retrobem amb nosaltres mateixos", i allà s'aconsegueixen nous significats per a la vida, igual que a les llibreries --el millor lloc del món per a ell--.

   Pel que fa a l'ambientació de la història a París, és un tribut de Bosch als seus pares --els dos morts-- que tenien a la capital francesa la seva ciutat predilecta, a més que l'autor la coneix bé per alguns períodes de vacances durant la seva infància.

   Allà, Paulina descobreix que ha d'aprofitar el moment i que sempre s'està a temps de "posar la brúixola de la seva vida en hora", en un missatge de Bosch de la necessitat d'arriscar-se a viure.

   Curiosament la gènesi de la història es remunta a la infància de Bosch quan mentre eren a classe de dibuix van avisar un company que el seu pare havia mort d'infart: "Em vaig adonar que els pares es podien morir. He pensat en això moltes vegades", ha explicat Bosch, que també va patir una pèrdua familiar als 19 anys.

   "Quan compleixes 38 anys t'adones que has viscut més de la meitat de teva vida i que has gaudit molt poc de la teva mare, i necessites reconstruir i saber més coses d'ella", ha dit Bosch, molt pròxim a la seva protagonista Gina.

   Pel que fa al seu personatge Daniel Santana, ha dit que "està viu i descansant", i que no descarta la seva tornada si els embolics de l'actualitat li exciten el suficient per tornar a investigar, però que de moment es troba llegint 'Algú com tu', ha fet broma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés