Actualitzat 27/01/2016 10:35

El Visc+ registra 137 peticions de cessió de dades sanitàries

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

El programa de cessió de dades sanitàries anònimes Visc+, un dels projectes més polèmics del mandat de l'exconseller de Salut Boi Ruiz per la inicial intervenció privada que després va rectificar, ha registrat 137 peticions, segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) a les quals ha accedit Europa Press.

Salut ja ha donat resposta amb la cessió de dades mitjançant conveni a 15 sol·licituds, que procedeixen de deu centres d'investigació amb finançament públic --Imim, Idiap Jordi Gol, CRG i Creal-- i centres assistencials, com l'Hospital Clínic, l'Hospital Arnau de Vilanova, el Vall d'Hebron i el Sant Pau.

La resta de peticions estan en estudi o bé s'han respost sense necessitat de conveni, ja que es tracta de dades agregades per a les universitats, agents del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Sicat), o altres institucions públiques que han sol·licitat aquesta informació.

El Govern està aplicant el programa --reorientat el gener del 2015--, tot i que es va comprometre a fer un procés de participació amb tots els actors socials com va exigir el Parlament: "No s'aprovarà definitivament fins que no es faci una jornada de portes obertes, tal com ha demanat el Parlament", va explicar l'abril el director de l'Aquas, Josep Maria Argimon.

En un primer moment, el Govern pretenia adjudicar la gestió del Visc+ a una empresa privada que havia de comercialitzar les dades i vendre-les a empreses públiques i privades amb finalitats científiques, però va haver de rectificar després d'un informe de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i la paralització del Parlament.

Després de la polèmica, el Govern va recular i el projecte va passar a ser gestionat directament per l'Aquas, a més de comprometre's a proporcionar dades únicament a una vintena de centres assistencials i d'investigació de manera gratuïta.

En declaracions a Europa Press, Josep Maria Argimon ha defensat que la metodologia del nou projecte "aporta un grau més gran de seguretat de les dades que, tot i que són anònimes, es tracten amb un nivell de seguretat com si fossin personals", i ha recordat que la cessió de dades als centres d'investigació es realitza des de fa més de 15 anys.

PETICIONS CONCEDIDES

L'Aquas ha contestat tres projectes de la fundació de l'Imim] que fan referència a indicadors de mortalitat en pacients amb infart agut de miocardi, i dos de l'Idiap Jordi Gol: un projecte sobre les conseqüències del tractament inicial en pacients amb malaltia pulmonar obstructiva de nou diagnòstic, i un altre sobre el control de la diabetis tipus 2.

Les tres peticions de l'Hospital Sant Pau consisteixen en un estudi sobre la malaltia arterial isquèmica crònica als hospitals, un altre sobre el grau de compliment de la Proposta d'ordenació d'Oncologia Terciària, i el tercer, sobre la distribució de l'assistència a pacients oncològics de la seva àrea en hospitals catalans.

El Vall d'Hebron ha requerit informació per a un estudi sobre efectes d'apnees del somni i mortalitat, i sobre l'avaluació del seguiment de les recomanacions terapèutiques d'infart agut de miocardi.

El Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha demanat dades per a una estratègia d'estratificació de pacients, i el departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per a una investigació acadèmica per vincular nivells de contaminació i resultats en salut a Catalunya, entre les peticions més destacades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés