Actualitzat 29/03/2017 18:25

La Virreina obre temporada amb exposicions pioneres d'Alexander Kluge i de Copi

Valentín Roma dóna un gir a l'espai amb un projecte crític i cooperatiu fins al 2018

BARCELONA, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

La Virreina Centre de la Imatge obrirà el 4 de novembre la seva nova temporada expositiva amb dos recorreguts pioners dedicats al pensador alemany Alexander Kluge i a l'autor de còmic d'avantguarda Copi, en tota una "declaració de principis" de la nova etapa del centre dirigit per Valentín Roma.

Ho ha explicat el nou director de l'espai aquest dijous en roda de premsa, que ha destacat les grans línies del seu mandat que va des del 2016 fins al 2018 i és prorrogable fins al 2020.

Les dues primeres exposicions transcorreran de manera simultània i independent per augmentar el trànsit expositiu, i mentre que la primera se centrarà en el pare del nou cinema alemany, la segona serà la primera presentació de l'obra de Copi en un museu espanyol.

En el cas de Kluge, mai abans havia estat exposat en cap museu del món, malgrat els diversos homenatges rebuts com a hereu del marxisme il·lustrat de l'Escola de Frankfurt, com a autor de culte de 55 films, gairebé 3.000 programes de televisió i una important obra literària.

NOU ESTRENES DE CINEMA

El mateix Kluge (Halberstadt, 1932) ha dirigit algunes de les compilacions videogràfiques que es mostraran a l'exposició 'Jardins de cooperació', concebuda gairebé com a un manifest fundacional, que estrenarà nou peces, gràcies a la generositat de l'artista, que prefereix fer-se dir treballador de l'esfera pública.

A l'exposició 'L'hora dels monstres', es podrà veure l'obra i trajectòria de Raúl Damonte Botana, àlies Copi, on conflueixen crueltat i tendresa, absurd i ironia, esteticisme, teatralitat i subversió de gèneres no sol artístics i transvestisme.

Durant la primera etapa de La Virreina, l'equip afrontarà el debat sobre la seva adscripció sobre la imatge: "Seria un reduccionisme pensar-la només des de la fotografia, i no podem estar ficats només en una casella, sinó que hem d'estar en diverses tot i que siguin contradictòries".

UN MILIÓ D'EUROS

"Hi ha moltes trajectòries artístiques que no s'han ensenyat mai en un museu ni a l'Estat espanyol, i, tot i que en els anys 80 hi ha hagut una intenció de posar-se al dia, queden noms seminals i estructurals del segle XX i XXI que no hem vist", ha observat Roma.

El nou director, que tindrà un pressupost d'un milió d'euros per a aquest any, ha apostat per fer més complexe la idea de la imatge, i abordar un debat sobre el marc històric comprès entre el col·lectivisme del 68 fins a la resistència neoliberal actual, ha dit.

URGÈNCIA DE CREDIBILITAT

"La urgència no és de públic, sinó de credibilitat, tot i que sense públic no hi ha credibilitat", ha resumit Roma en resposta a la pregunta sobre si s'ha proposat alguna meta concreta pel que fa a xifres de visitants.

Roma, que ha dissenyat tot el programa expositiu sense herències i que també programarà Ketty La Rocca i Paula Rego, ha advocat per "fugir del zàping expositiu i dialogar amb altres dinàmiques ciutadanes d'ús i expectatives, i donar un pas més enllà a la institució", com a fòrum de debat i de discussió pública.

MARX, BENJAMIN Y FOUCAULT

Ha anunciat que l'any que ve tindran lloc tres grans seminaris: un sobre la Revolució Russa, de la qual es compleixen 100 anys; un altre sobre la dissidència, amb motiu dels 50 anys del Maig del 68, i un altre sobre la reproductibilitat de les imatges.

Així, Karl Marx, Walter Benjamin i Michel Foucault seran els tres filòsofs que guiaran la centralitat dels programes públics del pròxim any, que aniran acompanyats de catàlegs per donar més força a aquesta aposta per donar continuïtat, fomentar la cooperació i impulsar la independència discursiva.

A més, s'ha proposat catalitzar a La Virreina els grups de treball contemporanis centrats en la imatge, i en aquesta línia crearà quatre plataformes de treball que s'instal·laran permanentment a la planta baixa de La Virreina amb mitjans i recursos.

Amb l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona s'abordaran línies d'investigació grans cada any, mentre que també es treballarà braç a braç amb el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) per muntar una exposició.

CATÀLEGS DE BUTXACA

Obrirà una línia editorial nova que fugirà dels grans catàlegs, per la qual cosa Roma s'ha proposat llançar publicacions d'entre 15 i 18 euros que deixaran de col·locar-se a la prestatgeria d'art per passar a la de filosofia i pensament.

El director de Sectors Culturals i Innovació de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub), Óscar Abril, ha destacat la visió integral i holística de la proposta de Roma, en el marc d'una reflexió sobre el futur de l'ecosistema de centres d'art desitjats per a la ciutat i en què La Virreina ha de jugar un paper capital.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés