Publicat 19/12/2016 18:07

El VHIO i el Sloan Kettering provaran una nova teràpia en pacients amb càncer agressiu

Judit Anido (CEO de la empresa) y Joan Seoane de Mos (investigador VHIO)
SANTI COGOLLUDO/VHIO

BARCELONA, 19 des. (EUROPA PRESS) -

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) de Barcelona i el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York provaran en 150 pacients una nova teràpia antitumoral pionera a escala mundial que és "més efectiva, més específica i menys tòxica" contra càncers agressius, com el cerebral, el de pulmó, el d'ovari i el de pàncrees.

En una entrevista d'Europa Press, el líder de l'estudi i director del Programa d'Investigació Translacional al VHIO, Joan Seoane, ha explicat que aquest tractament actua a dos nivells: d'una banda elimina les cèl·lules mare responsables dels tumors i la metàstasi, i per l'altre, "reactiva" el sistema immune contra el tumor.

Aquests assajos clínics, que es començaran a aplicar a mitjans del 2017, són possibles gràcies a la fusió entre Mosaic Biomedicals --una 'spin-off' del VHIO-- i Northern Biologics, cosa que afavorirà l'acceleració del desenvolupament de MSC-1, un anticòs dirigit contra una citocina pliotròpica --LIF--, que es sobreexpressa en certs tumors sòlids.

Es tracta d'un anticòs, anomenat MSC-1, que els investigadors han dissenyat de manera artificial, però que han humanitzat perquè no generi rebuig per part del pacient, i que permet "bloquejar un factor que es troba expressat de manera aberrant en tumors agressius".

TERÀPIA PERSONALITZADA

Els investigadors seleccionaran els pacients que tenen aquestes característiques per garantir més opcions d'èxit de la teràpia antitumoral, en relació amb la supervivència d'aquests malalts: "Som els únics en el món que actuem sobre un subtipus de pacients que tenen un mecanisme desregulat del càncer".

"La forma ràpida que un fàrmac arribi al pacient és a través d'una 'spin-off'", ha sostingut l'investigador, en assenyalar que és possible que aquests assajos clínics també es realitzin en altres centres, i ha afegit que aquest sistema és un 'win-win' perquè també genera valor econòmic a Barcelona i Catalunya.

Versant Ventures ha ampliat la seva inversió en la companyia i Celgene Corp. ha exercit una opció per adquirir certs drets sobre el programa MSC-1; Seoane, que també és co-fundador de Mosaic, ha agraït les aportacions econòmiques de particulars, empreses i institucions al projecte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés