Actualitzat 30/03/2017 12:27

La venda lliure ja supera les medecines en les farmàcies, segons un informe

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

La venda lliure --la venda d'altres productes més enllà de les medecines-- ja supera la venda de medicaments en les farmàcies, segons el sisè baròmetre del sector farmacèutic elaborat pel bufet d'advocats Escura, i fet públic pels seus autors aquest dijous en el marc de la 'Jornada sobre la problemàtica de la venda en línia, telefarmàcia i servei de dietes'.

L'informe, elaborat amb els resultats extrets de les entrevistes realitzades a 100 farmàcies de l'Àrea Metropolitana de Barcelona entre gener i desembre del 2015, ha detectat un canvi en la tendència, que ja s'anunciava en les últimes edicions, però que en aquesta edició s'ha consolidat.

El document revela que els medicaments representen un 48% de les vendes mentre que la resta de productes que es poden trobar en una farmàcia són un 52%.

A més de la venda, el baròmetre també preveu l'estructura de despeses --cost de personal i despeses d'explotació-- i el marge brut dels resultats que permeten als responsables de farmàcies saber si la seva activitat econòmica és correcta o no.

Les despeses del personal, en aquesta edició, se situen en un 14% respecte al total --sense incloure el cost del farmacèutic-- que deixa veure que hi ha hagut una professionalització del sector, ja que les farmàcies han fet un esforç per contractar personal cada vegada més format, mentre que el marge brut presenta una lleu recuperació respecte el curs anterior amb més o menys un 33%.

La foto mitjana de les farmàcies entrevistades estaria formada pel 67,30% que han representat les compres, les despeses en personal, els 7,5% de despeses d'explotació i el 12,30% d'Ebitda --benefici abans d'impostos, amortitzacions i interessos--.

El soci director del Bufet Escura, Fernando Escura, ha destacat que el baròmetre també els ha permès saber que el benefici net d'una farmàcia tipus --entre 500.000 i 800.000 d'euros d'ingressos-- és més o menys d'uns 100.000 euros i que cada vegada hi ha més farmàcies grans que constitueixen una societat limitada (SL) per raons tributàries.

VENDA EN LÍNIA, TELEFARMÀCIA I DIETES

Una altre de les dades destacables és que només el 2,62% de les farmàcies de Catalunya estan acreditades per vendre en línia --88 establiments del total de 3.168 que hi ha en la comunitat-- tot i que d'aquestes tan sols 83 estan actives a la xarxa, però de totes maneres, la venda en línia a Catalunya és més gran que a tot Espanya.

L'advocada del departament de farmàcies del Bufet Escura, Rocío Martín, ha parlat dels límits entre la legalitat i la il·legalitat de la telefarmàcia --enviament de medicaments a domicili, amb o sense recepta, que realitzen empreses de missatgeria i algunes farmàcies-- i ha mostrat la preocupació per una pràctica que s'ha tornat global, amb la implicació de les asseguradores.

Martín també ha fet referència als serveis que les farmàcies poden prestar en els seus establiments i ha concretat que oferir dietes personalitzades no entra en aquests serveis i ha afegit: "En cap cas pot haver un consultori de professionals contractats per una empresa aliena exercint dins de la farmàcia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés