Publicat 07/07/2016 14:01

Vall Hebron prova la seqüenciació massiva per personalitzar teràpies de càncer i infecció

Plataforma NNGS Roche Vall d'Hebron
VHIR

També arribarà el 2017 a VHIO, Hospital del Mar, Idibell i IrsiCaixa

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona està provant una plataforma de seqüenciació massiva de quarta generació pionera en el món, dissenyada per Roche Diagnostics, per escurçar el temps de diagnòstic i personalitzar les teràpies contra malalties infeccioses i oncològiques, incloses el càncer, l'hepatitis i el VIH.

La plataforma, una vegada validada per l'equip de Rafael Esteban Mur del VHIR, s'incorporarà des de gener del 2017 a altres quatre centres de Barcelona: el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Hospital del Mar, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i IrsiCaixa, han informat aquest dijous en roda de premsa a la Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari.

Han presentat el projecte investigadors de la iniciativa al costat del gerent de l'Hospital Vall d'Hebron, Vicenç Martínez; el director del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), Francisco Marín, i el director de Roche, Jaume Vives.

El projecte durarà tres anys i tindrà un finançament de vuit milions d'euros, finançats entre CDTI i l'empresa Roche Diagnostics, que ha escollit el Vall d'Hebron Campus Hospitalari com a complex a tot el món per validar la seva tecnologia.

Segons el director del VHIR, Joan Comella, és una plataforma de quarta generació --Next Next Generation Sequencing (NNGS)-- que analitzarà el genoma complet del virus --tipus i subtipus--, fet que permetrà classificar millor els pacients i decidir el millor tractament.

"L'objectiu és fer un pas endavant en la medicina personalitzada d'alta precisió", i ha remarcat que la iniciativa agrupa de manera bastant paradigmàtica institucions que moltes vegades competeixen per aconseguir projectes.

ÉS 32 VEGADES MÉS POTENT

L'investigador del VHIR, Josep Quer, ha sostingut que l'avantatge més important respecte a la màquina que usaven fins ara --de piroseqüenciació d'alta resolució-- és que la nova tecnologia "augmenta per 32 la potència d'anàlisis de seqüenciació".

A més, ha subratllat que es poden analitzar fragments molt llargs de genoma, estudiar virus sencers i com es combinen les seves mutacions d'una forma més ràpida i amb més qualitat que amb la tecnologia que utilitzaven fins ara.

DIFERENTS ÀMBITS

El VHIO i l'Hospital del Mar concretaran la seva feina en el càncer no hereditari i validaran determinades mutacions somàtiques en càncer colorectal, d'ovari, mama i pròstata mitjançant un test genètic que determinarà per seqüenciació les alteracions genètiques que hi ha a la mostra tumoral del pacient.

Des de l'Idibell s'abordarà el càncer hereditari amb un projecte que proposa desenvolupar un test genètic econòmicament viable que determini la seqüenciació de tots els tipus de mutacions del voltant d'un centenar de gens amb risc mitjà o alt de càncer hereditari.

El VHIR i IrsiCaixa treballaran sobre virologia, per determinar per seqüenciació el subtipus concret dels virus de l'hepatitis B, C, Delta i E, així com del virus de la Sida (VIH), el de la grip, i altres d'interès sanitari, com podria ser el enterovirus i el Zika, ja que la plataforma es podrà usar per a moltes altres malalties en el futur, segons Quer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés