Publicat 02/06/2016 17:47

El Vall d'Hebron porta dues investigacions al Congrés de Societat Americana de Càncer

El Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.
HOSPITAL VALL D'HEBRON

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (Vhio) portarà dues investigacions al Congrés de l'American Society of Clinical Oncology (Asco), que arrencarà aquest divendres a Chicago: un assaig clínic de fase II sobre noves teràpies en pacients amb càncer colorectal del tipus Braf mutat i un estudi de mutacions de gens clau per al desenvolupament del càncer colorectal.

El director del Vhio, Josep Tabernero, presentarà un assaig clínic en què han participat diversos centres internacionals que investiga les teràpies amb inhibidors de Braf --encorfenib--, Egfr --cetuximab--, Pi3k --alpelisib-- per a pacients amb càncer colorectal de tipus Braf mutat en estadi avançat.

Aquest treball ha analitzat l'efectivitat i seguretat dels tractaments administrats en règim triple --combinació d'encorafenib, cetuximab i alpelisib-- o en règim doble --encorafenib i cetuximab--, i els resultats mostren una activitat clínica "molt prometedora" en pacients amb càncer colorectal Braf mutat.

Sense aquestes teràpies, els pacients solen tenir "un pronòstic molt desfavorable", com ha observat també el segon estudi que es presentarà al congrés, impulsat per Rodrigo Dienstmann, investigador principal del grup Oncology Data Science (ODysSey).

La interrelació entre sengles tasques és un "clar exemple" de la investigació traslacional que realitza el Vhio i dels beneficis que comporta un programa de criat molecular, tant per entendre la biologia i evolució dels tumors, com per identificar pacients candidats a rebre teràpies personalitzades.

La peça clau de l'estudi de Dienstmann és que estudia les alteracions en els gens no com si es tractés d'un 'blanc o negre', és a dir, gens mutats i no mutats, sinó que estima quina proporció de cèl·lules del tumor tenen una mutació determinada per conèixer l'heterogeneïtat del tumor.

Després d'estudiar 700 mostrs de pacients tractats en projectes d'investigaició del Vhio entre 2010 i 2015, han trobat que existeixen tumors en els quals totes les cèl·lules tenen aquesta mutació --anomenades clonals-- i altres en els quals no totes les cèl·lules tenen

la mutació --són els tumors heterogenis o amb alteracions subclonals--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés