Actualitzat 25/02/2016 13:01

El Vall d'Hebron, pioner a extreure una bufeta i reconstruir-la amb el robot Da Vinci

Robot Da Vinci XI
COM SALUD

BARCELONA, 25 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona s'ha convertit en el primer centre català a practicar una extracció de bufeta i fer una reconstrucció amb una ileostomia --obertura de la part baixa de l'intestí-- sense obrir el pacient a través del robot Da Vinci.

   Ho ha explicat a Europa Press el representant del Servei d'Urologia del centre, Carles Raventós, que ha dut a terme tres operacions amb èxit a través del robot, distribuït per l'empresa Palex.

   El gran avantatge és que el robot és "molt meticulós, redueix el sagnat" i permet una recuperació més ràpida del pacient que, amb la reconstrucció de la bufeta, utilitza una borsa externa per expulsar l'orina, si bé ara l'expert treballa en una altra reconstrucció interna que permeti no usar la borsa externa.

   Aquesta tècnica permet preservar les funcions del pacient respecte a la continència urinària i la capacitat d'erecció sense necessitat d'obrir l'abdomen i amb una important reducció de l'estada hospitalària.

   A Catalunya, la primera intervenció d'aquestes característiques es va fer el mes de novembre passat, i fins ara s'havia utilitzat aquest sistema en 21 ocasions --19 homes i dues dones-- però en tots els casos s'havia optat per obrir el pacient a l'hora de fer la reconstrucció de la via urinària.

   L'operació amb el Da Vinci requereix la formació prèvia del metge, que s'asseu davant un visor en tres dimensions i uns comandaments ergonòmics comparables en habilitat a la mà humana, mitjançant els quals transmet instruccions al robot situat a la taula d'operacions.

   L'artefacte té dos braços que reprodueixen amb precisió els moviments que el cirurgià indica, un tercer braç amb una cambra endoscòpica en tres dimensions i una quarta que actua com un separador automàtic, substituint un ajudant.

   El Da Vinci limita la necessitat de fer incisions obertes i redueix el temps de rehabilitació, a més d'augmentar la seguretat per al pacient i el cirurgià, ja que els braços no transmeten tremolors i les incisions i sutures es realitzen amb més precisió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés