Actualitzat 31/03/2017 07:06

El Vall d'Hebron obre una unitat multidisciplinària per tractar la placenta accreta

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha obert una unitat multidisciplinària per diagnosticar i tractar la placenta accreta (UPA), una patologia que pateix una de cada 533 dones embarassades i que cada vegada afecta més persones per l'increment de cesàries.

Es tracta de la primera causa d'histerectomia en el part, té una mortalitat del 7%, i la meitat de les dones necessiten ingrés en la unitat de cures intensives (UCI), ha informat aquest dijous el centre en un comunicat.

La unitat, que des que va entrar en funcionament el 2014 ha tractat una dotzena de casos, és la primera de tot Espanya dedicada al tractament de la placenta accreta i vol convertir-se en centre de referència a l'Estat sobre aquesta malaltia.

La placenta accreta és una malaltia emergent els últims anys que es produeix quan la inserció de la placenta a l'úter, per causes que encara no estan clares, sobrepassa la decídua basal i envaeix en diferents graus de profunditat i extensió el miometri, la paret muscular de l'úter.

Com a conseqüència, l'expulsió de la placenta --el tercer estadi del part-- no es pot fer de manera fisiològica i l'intent d'extracció manual provoca un sagnat molt important, freqüentment massiu, que pot posar en perill la vida de la pacient.

"El factor de risc més important és l'associació entre cesària en un part anterior i placenta prèvia en la gestació actual", i el risc creix amb el nombre de cesàries prèvies, segons el centre.

Altres factors de risc són la cirurgia uterina prèvia --miomectomia, legrats, radiació pelviana-- o l'antecedent de fecundació in vitro.

DIAGNÒSTIC

La detecció d'aquesta malaltia es produeix en les primeres setmanes de l'embaràs, però "no és infreqüent" que passi inadvertida fins al part.

El procés de diagnòstic passa per la sospita clínica, que seria l'associació entre placenta prèvia i cesària anterior, l'ecografia i la ressonància magnètica, que són els dos procediments bàsics per aconseguir el diagnòstic.

La Unitat integra el servei d'Obstetrícia, que aporta els cirurgians experts en medicina perinatal i [ecografistas], d'Anestesiologia i Reanimació, Radiologia intervencionista, Urologia, Neonatologia i especialistes en ressonància magnètica fetoplacentària.

En el postoperatori, participen la unitat d'atencions obstètrics intensius (Ucoi) i la unitat de cures intensives (Uci) de l'Hospital General, depenent de la severitat del cas, a més que pot requerir la participació de cirurgians generals i vasculars.

També participen les llevadores, el personal d'infermeria i els zeladors, que són "peces bàsiques" en el funcionament òptim de la unitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés