Publicat 28/02/2015 12:21

Vall d'Hebron dedica un mòdul per a l'abordatge "integral" de pacients amb malalties estranyes

Especialistes visiten el pacient de manera conjunta, en un mateix espai

BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha dedicat un nou mòdul clínic de 500 metres quadrats en què tractarà de manera "integral" als pacients de les malalties estranyes que s'atenen al centre.

Segons ha explicat a Europa Press el director clínic de l'Àrea de Genètica Clínica i Molecular del Vall d'Hebron i responsable del nou mòdul, Eduardo Tizzano, aquests pacients acostumen a visitar "per separat a nombrosos especialistes", que donen cobertura a unes 200 malalties estranyes.

"Ara la proposta és que tots aquests especialistes visitin al pacient de manera conjunta, en un mateix espai", ha concretat, i ha destacat que es tracta d'una nova concepció de l'abordatge multidisciplinari --diversos professionals que atenen al mateix pacient--.

D'aquesta manera, els especialistes que atenen malalties estranyes --per exemple, un neuròleg, un digestòleg i un dermatòleg-- es reuniran en un mateix espai al costat d'un o diversos pacients i faran un seguiment conjunt dels casos.

"Es pretén estalviar desplaçaments del pacient i potenciar la informació i la comunicació entre els professionals", cosa essencial en el cas de les malalties estranyes, de les quals hi ha poc bagatge clínic i de les quals aquest dissabte se celebra el Dia Mundial.

L'objectiu és que els especialistes "es posin d'acord amb el pacient a través d'una gestora de casos" per fer visites amb la freqüència que requereixi cada cas, una trobada que tindrà lloc en el nou mòdul.

Aquest tipus d'abordatge clínic és especialment important per a la "transició" dels pacients pediàtrics a l'edat adulta: els metges que atenen als malalts en la infantesa poden compartir consulta amb els professionals que l'atendran en el futur.

Vall d'Hebron podrà seguir a pacients complexos afectats amb aquestes malalties estranyes des del seu naixement fins a la seva vida adulta.

ORIGEN GENÈTIC

Tenint en compte que el 80% de les malalties minoritàries són d'origen genètic, Vall d'Hebron ha apostat per incloure en el nou mòdul la consulta de genètica clínica i la d'assessorament genètic.

En aquest sentit i "per arribar millor al diagnòstic de les malalties estranyes", Vall d'Hebron també ha apostat per expandir i reforçar els laboratoris centrals i especialitzats, en particular el laboratori diagnòstic genètic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés