Actualitzat 30/03/2017 12:09

El Vall d'Hebron assumirà els pacients amb lesió medul·lar traumàtica sense risc vital

Fins ara aquests pacients eren traslladats a l'hospital més pròxim

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona assumirà els pacients amb lesió medul·lar traumàtica sense risc vital després de patir un accident, segons estableix el nou Protocol d'atenció inicial al pacient amb lesió medul·lar aguda traumàtica (LMAT) que el centre ha impulsat amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

"El pacient ha de ser atès de manera inicial, sempre que no corri risc la seva vida, en un hospital de referència, que és la Unitat de Lesionats Medul·lars del Vall d'Hebron", i no ser derivat al centre més pròxim com es fa fins ara, ha declarat aquest dijous als mitjans la cap del Servei de Rehabilitació i Medicina Física del Vall d'Hebron, Empar Cuxart.

El Vall d'Hebron disposa d'una unitat "multidisciplinari" per a nens i adults que funciona les 24 hores durant tot l'any amb metges rehabilitadors experts en maneig del pacient medul·lar; facultatius de cures intensives experts en tractament de malalt politraumàtic i lesió medul·lar; cirurgians especialistes en fractures vertebrals, generals i neurocirurgians.

El nou procediment, que està en marxa des del 2016, ha estalviat el 40% de les triangulacions de pacients, és a dir, que ha evitat que una vintena d'afectats fossin derivats a un primer centre i després al Vall d'Hebron, ha dit el cap clínic de la unitat de lesionats medul·lars del Vall d'Hebron, Miguel Ángel González.

Segons Cuxart, l'atenció inicial pot influir en el resultat final del pacient: com la lesió medul·lar és "potencialment molt discapacitant", qualsevol actuació que minimitzi les seqüeles serà per al seu bé, en les seves paraules.

MILLORA L'ATENCIÓ

Per a González, el protocol millora l'atenció quantitativament i qualitativament perquè consumeix menys recursos si la derivació es fa de manera adequada a l'entorn que li correspon, i perquè disminueix les estades mitjanes i les complicacions, el que "millora la qualitat de vida del pacient".

Cuxart ha afirmat que el protocol permet "ordenar l'atenció d'aquests pacients de la forma més eficient possible", i evita la variabilitat entre les actuacions inicials, ja que el SEM té molts professionals implicats en l'atenció aguda dels pacients lesionats --politraumàtics, lesions medul·lars o cranials--.

ACTUACIÓ DEL SEM

El responsable de Formació del SEM, Xavier Jiménez, ha detallat que l'actuació comença amb la crida d'alerta al centre coordinador: "A partir d'aquí el personal identifica la ubicació de l'accident i la seva gravetat, i assigna l'ambulància més correcta, que fa la primera avaluació: descarta risc de mort i explora altres lesions".

Els metges d'emergències donen una primera atenció al pacient al lloc dels fets i, després, s'encarreguen de derivar-lo a l'hospital més adequat: "Com més precoç sigui l'atenció, millor pronòstic tindrà el malalt", ha precisat Jiménez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés