Actualitzat 31/03/2017 01:47

El Vall d'Hebron aplica una tecnologia 3D per dissenyar pròtesis maxil·lofacials

L'eina escurça el temps d'intervenció i hospitalització

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron ha començat a aplicar una nova plataforma digital de planificació en 3D que permet dissenyar pròtesis maxil·lofacials personalitzades, fet que dóna més seguretat, precisió, escurça el temps d'operació i hospitalització, i proporciona més qualitat estètica i funcional.

Ho ha explicat aquest divendres en declaracions als mitjans la cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial, Cor Bescós, qui ha afirmat que aquesta eina digital, en què col·laboren enginyers i metges, permet anar "amb el treball planificat a quiròfan", ja que es pot simular virtualment.

La fase de prova d'aquesta tecnologia, que ha durat dos anys, ha beneficiat 29 pacients, afectats per lesions malignes de la cavitat oral o per tumors estranys dels maxil·lars i sins paranasals, que inclouen sarcomes, tumors de glàndules salivessis i tumors odontogènics.

Segons Bescós, al 80%-85% dels casos s'utilitza per a pacients oncològics sotmesos a grans extirpacions --òrbita, maxil·lars o mandíbula--, que són "molt invalidants", i el 15% restant correspon a traumàtics, posttraumàtics o defectes congènits.

El projecte, fet al costat de l'empresa Avinent, disposa d'un programari de planificació que permet portar a terme un pla quirúrgic digital; després, es treballa amb la tecnologia d'assistència per ordinador CAD-CAM per dissenyar "plaques, guies i pròtesis per al moment de la cirurgia".

"La tecnologia CAD-CAM et permet, a través d'un escàner, reconstruir tridimensionalment el pacient i, a partir d'allà, es pot imprimir el que s'ha planificat en ordinador", ha detallat la doctora, qui ha precisat que s'utilitza os del peroné per a la reconstrucció i altres materials compatibles amb la radiologia.

COL·LABORACIÓ AMB ENGINYERS

Aquesta tècnica ja s'utilitza en altres hospitals públics catalans, si bé l'avantatge d'aquest projecte és l'"estreta col·laboració amb els enginyers que participen des del començament del projecte", fet que permet innovar: decidir el tipus de pròtesi i el material a aplicar, entre d'altres.

El director general d'Avinent, Albert Giralt, ha destacat que, a diferència d'altres centres que també utilitzen aquesta tecnologia, el projecte que realitzen amb el Vall d'Hebron s'aplica de manera "sistematitzada".

Altres aspectes que ha remarcat és que l'eina ajuda a la planificació virtual de la cirurgia perquè la plataforma permet abordar els casos de manera conjunta; i té elements "innovadors" en matèria sanitària d'impressió 3D en titani.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés