Publicat 22/05/2015 16:04

Usuaris i treballadors del Clínic demanen a la UB que no s'adhereixi al consorci "privatitzador"

Miembros de la asamblea Tancada Clínic L.Raventós, V.Ortega y C.García
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

L'assemblea Tancada Clínic, integrada per usuaris, estudiants i treballadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha reclamat aquest divendres a la Universitat de Barcelona (UB) que no s'adhereixi al consorci que ha de gestionar el centre perquè "obre la porta a una privatització encoberta".

En una roda de premsa davant de la porta de l'hospital, els membres de l'assemblea Vicenç Ortega, Cristina García i Luca Raventós han lamentat que el Govern hagi publicat l'esborrany dels estatuts del nou consorci gestor i "només" hagi deixat 15 dies per presentar al·legacions, un període que finalitza aquest divendres.

Malgrat això, l'assemblea Tancada Clínic ha aconseguit més de 4.000 al·legacions: "Esperem que la força de tota aquesta gent ens ajudi a frenar el consorci privatitzador i a buscar una altra forma jurídica per al centre", ha dit Ortega.

Després de preguntar-li per quina gestió alternativa proposen els membres de l'associació, ha destacat que "caldria parlar i debatre", encara que ha apuntat a la possibilitat que l'hospital s'adhereixi a l'Institut Català de la Salut (ICS).

També ha assegurat que "els treballadors de base del Clínic" no se senten representats per les manifestacions a favor del consorci que han expressat les associacions professionals de metges i infermeres del centre.

L'esborrany dels estatuts "deixa la porta oberta que entitats privades entrin en el Consell de Govern", ha alertat, tot i que el text preveu que només tinguin participació la UB, Salut i els facultatius del centre a través de l'associació Coneixement Clínic.

El document també especifica que el centre prestarà assistència sanitària "en règim de cobertura majoritàriament pública", cosa que, segons García, permetrà que el braç privat de l'hospital, Barnaclínic, copi fins a un 49% de l'activitat.

De fet, el nou consorci "permet que Barnaclínic quedi definitivament ancorat al centre i fins i tot expandeixi la seva activitat privada utilitzant els recursos públics" del Clínic, ha puntualitzat Raventós.

Un altre argument de la privatització que ha ofert Ortega és que els estatuts preveuen potenciar els convenis amb entitats privades: "El Clínic té actualment 200 llits tancats però realitza 16.000 derivacions a centres privats, sobretot del grup IDC Salut".

BUIT LEGAL

Per tot això, Raventós ha demanat a la UB "que no sigui còmplice de la retallada de la sanitat pública universal ni del retrocés en els drets dels usuaris", i ha destacat que si la universitat no firma la seva adhesió al consorci es generarà un buit legal que obligaria el Govern a buscar un altre soci.

"Tenim un precedent que ens dóna esperances", ha dit Raventós en al·lusió a la paralització del Consorci Sanitari de Lleida, del qual la Universitat de Lleida (UdL) es va desmarcar davant les nombroses protestes d'entitats i pacients.

A més, ha instat els partits polítics a "pronunciar-se al Parlament" en contra del nou òrgan gestor del centre per contribuir que el Govern accepti paralitzar la seva aprovació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés