Publicat 17/04/2016 12:11

UPC surt de la Taula de Qualitat de l'Aire de Tarragona a falta de control de contaminants

Laboratorio de la UPC
UPC

Aquest laboratori va alertar d'alts nivells de partícules cancerígenes d'una petroquímica

TARRAGONA, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha decidit abandonar la Taula de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona perquè considera que "no hi ha una evolució cap a una planificació específica dirigida a la millora de la qualitat de l'aire i segueix el mateix model poc eficient utilitzat a Catalunya de manera ininterrompuda".

El LCMA reflecteix aquesta posició en un document, al qual ha accedit Europa Press, elaborat després de ser convidat per la Subdirecció General d'Intervenció i Qualificació Ambiental de la Generalitat a participar a la reunió del passat 8 d'abril de la Taula Informativa de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona.

"El LCMA prefereix dedicar els seus esforços a altres parts del territori on la societat civil tingui un major interès a obtenir una millor coexistència entre l'activitat econòmica i la qualitat de l'aire", resa el text del LCMA, responsable de l'estudi que va alertar el març de 2015 d'alts nivells d'un contaminant cancerigen a Tarragona procedent d'una petroquímica, que ha estat completat amb una segona investigació.

DEFENSA ESTUDIS INDEPENDENTS

Fonts del centre han lamentat a Europa Press que a Catalunya "no s'acceptin estudis independents" que vetllen per reduir la contaminació de l'aire, ja que la presentació dels resultats del citat treball no han estat inclosos en la primera sessió de la taula.

El laboratori afirma que els seus estudis no deixen de ser un retrat puntual de la situació amb un "abast incomplet" de tota una àrea d'influència de les instal·lacions industrials, portuàries o de serveis del Camp de Tarragona.

Tot i que incideix que els nivells de compostos orgànics volàtils (COV) "no són excessivament alarmants", recorda que en alguns casos estan per sobre de les concentracions màximes establertes a escala internacional, motiu pel qual és necessari un control més exhaustiu en les emissions, tant en volum com en compostos.

CONTROLS EN IMMISSIÓ

També veu necessari planificar controls en immissió per obtenir "resultats representatius i a llarg termini", de manera que subratlla que la feina a fer és important, tot i que no per aquesta raó és impossible d'assolir.

"Tot i això, aquesta voluntat no es veu reflectida en el plantejament de la segona sessió de la Taula Informativa", protesta l'equip d'investigadors, que es queixa del concepte endogàmic i excloent de 'pàtria i territori' present a la primera sessió de la Taula, cosa que no comparteixen ja que sempre han estat oberts a qualsevol entitat que pugui aportar un coneixement tècnic i científic que ajudi a millorar els problemes actuals.

El LCMA també afegeix que valorarà un altre cop la seva participació si en un futur immediat observa un canvi respecte a les polítiques ambientals dirigides a la qualitat de l'aire, se'ls requereix-hi o hi hagi un determinat interès a aplicar desenvolupaments tècnic-científics de manera independent dins del Camp de Tarragona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés