Actualitzat 28/04/2017 19:20

La universalització de la renda garantida a treballadors parcials des del 2020 encalla l'acord

La consellera D.Bassa
Europa Press

"Avui no ha estat possible l'acord però hem estat a punt", diu Bassa

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

Un compromís explícit d'universalització de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) a tots els treballadors a temps parcial amb salaris menors a l'índex de suficiència a partir del 2020 s'ha convertit en l'únic escull que impedeix tancar un acord per crear aquest nou dret subjectiu que substituirà la prestació de la renda mínima d'inserció (RMI), en el marc d'un "canvi de paradigma".

Ho ha dit la consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, en roda de premsa per informar sobre les negociacions amb els promotors de la ILP per la RGC, que aquest divendres ha culminat sense acord.

Bassa, que s'ha mostrat convençuda que l'acord es tancarà aquest mes de maig perquè pugui començar a aplicar-se de forma transitòria des de setembre, ha argumentat que el Govern no pot comprometre's a aquest pagament de forma universal a treballadors en temps parcial no vulnerables al·legant criteris de "responsabilitat".

"Que no ens torni a succeir que es crea un dret subjectiu nou, com va passar amb la Llei de dependència, i que després no es pot pagar", ha dit la consellera, que ha admès que aquest límit no pot ser depassat per la Generalitat.

Ara, les 70 entitats que formen part de la ILP consultaran les seves bases per saber si avalen segellar aquest acord o insisteixen a seguir negociant les condicions de la creació d'aquest dret, que seria el "més dotat de l'Estat", ha remarcat la consellera en la seva primera compareixença pública en roda de premsa per donar compte de la negociació.

Bassa no ha descartat ni s'ha oposat al fet que aquesta renda pugui complementar treballadors a temps parcial en un futur sense que li siguin reconeguts problemes de vulnerabilitat, però ha insistit que això dependrà dels recursos i situació existent a partir del 2020.

Preguntada pels tràmits burocràtics, ha dit que el Parlament encara és a temps d'aprovar aquesta ILP abans d'estiu perquè pugui començar a aplicar-se el setembre d'aquest any de forma transitòria fins al 2020.

D'entrada, les 29.000 llars perceptores de la RMI (426 euros) passarien a comptar amb la RGC, vinculada a un pla d'inserció social o bé d'ocupabilitat que es revisaria cada any i que es perdria en cas de rebutjar-se un treball adequat.

70.000 LLARS EL 2020

La RGC, que el 2020 podria arribar a 70.000 llars i comptaria amb un pressupost d'entre 500 i 600 milions d'euros, es dirigeix a persones que no aconsegueixen l'índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), situat en 664 euros mensuals.

D'entrada, es proposa atendre situacions de vulnerabilitat i combatre les desigualtats, i es preveu compatible per complementar contractes parcials en famílies monoparentals --el 85% dones--, persones que rebin la Llei de dependència i famílies amb beques de transport i menjador.

CONDICIONS CONCRETES

El 2017, les persones beneficiàries podrien passar a cobrar el 85% de la renda de suficiència (550 euros) i aconseguir el 100% el 2020 (664 euros), quantia que passaria de 813 a 955 en cas d'un segon membre i de 100 euros mensuals per fill (fins a un límit de tres).

Aquest dret subjectiu es passaria a reconèixer a partir dels 23 anys, després d'un període de residència de dos o tres anys a Catalunya, després d'haver esgotat totes les prestacions possibles --com l'atur-- i tenint en compte que si una persona no es corresponsabilitza amb el pla d'inserció i ocupació perdrà 150 euros del pagament.

Sobre aquestes condicions, Bassa ha dit que planeja un acord general: "Tant era així que en diverses ocasions ens havia semblat que hi havia un acord. Avui no ha estat possible però hem estat a punt".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés