Publicat 14/04/2016 13:38

Unicef adverteix que la desigualtat s'ha disparat entre els nens a Espanya

Presentación informe Unicef
EUROPA PRESS

MADRID, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

Espanya és el cinquè país més desigual de la Unió Europea i la falta d'equitat no ha parat de créixer els últims anys, especialment entre els nens, segons detalla un informe d'Unicef, en què s'exigeixen mesures urgents per no condemnar generacions senceres a "un cercle viciós": la pobresa i la falta de benestar de la infància és la falta de mobilitat social i prosperitat de joves i adults.

El treball, que mesura la desigualtat en ingressos, salut, educació i satisfacció vital en comparació de l'OCDE, ha estat presentat aquest dijous pel director general d'Unicef-Comitè Espanyol, Carmelo Aguado i dos dels autors, Mayte Pacheco i Gabriel González Bueno; en un acte al Congrés presidit per Patxi López i al qual han assistit representants dels diferents grups parlamentaris.

Segons exposa, Espanya ocupa el lloc 37 sobre els 41 països analitzats en matèria de desigualtat en ingressos, per davant de Mèxic, Bulgaria o Romania, que "no haurien de ser" mirall de comparació, conforme ha dit Pacheco. La bretxa respecte de la mitjana d'ingressos per als nens que menys tenen és del 62%, una de les més altes, és a dir, que "hi ha més pobresa, és més extensa i a més, és més profunda".

"L'indicador de desigualtat en els ingressos va directament relacionat amb la pobresa infantil, que té molt a veure amb els altres tres indicadors analitzats perquè a menors ingressos familiars, pitjors possibilitats de més educació, millor salut i més satisfacció vital", ha assenyalat Pacheco.

Segons ha denunciat, aquesta situació no només de pobresa, que afecta el 36% dels nens a Espanya, sinó de profunditat de la mateixa; "fica als nens en un cercle viciós que no és un tema exclusivament de vulneració de drets present, sinó que com joves i adults se'ls estarà privant possibilitats de mobilitat social". A més, "evidencia que la despesa en infància no només no és suficient sinó que no està bé focalitzada".

En aquest sentit, l'informe apunta que la situació s'ha aguditzat amb la crisi econòmica perquè "quan la desocupació, la precarietat i el deute van arrasar amb els ingressos de les llars i els van sotmetre a una pressió insostenible, la resposta de les institucions públiques ha estat retirar el feble entramat de protecció social que s'havia construït durant anys, el que ha situat a Espanya en la pitjor direcció possible". "Avui el nostre país és el cinquè més desigual de la UE", afirma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés